хоста

Хоста.

предишно цвете: газания, следващо цвете : циганче.

Виж всички градински цветя.

Хостата е много подходяща за сенчести участъци, там тя формира плътни групи с красиви листа и цветове. Хостата се отглежда както заради цветовете, така и за­ради листата. Камбанковидните или тръбести цветове (2,5-6 см) са разположени от едната страна на цветоносните стъбла, които обикновено са безлистни. Най-разпространената багра е лилава, но има бели, виолетови и пурпурни сортове.

През лятото цветовете са ефектни, но хостата се отглежда предимно заради листата, които са от копиевидни до почти кръгли и от бледожьлти до почти сини, някои са с най-различни шарки. Под дървета или храсти в смесен бордюр през лятото хостата образува ефектен „килим”. Може да се разположи и на други места, стига да има полусянка, във влажна почва до воден басейн или като листодекоративно растение в  скален кът. Сортовете с големи и ефектни листа засадете в цветния бордюр или в саксии като фокусни растения. За озеленяване на градини и дворове тя се цени както заради ефектните листа и цветове така и заради способността и да понася сянката.

Растението се използва като почвопокривно само за част от годината, а напролет младите листа може да пострадат от охлюви, градушки и силни ветрове. Едрите листа се нападат и от насекоми, които правят дупки по тях. На есен почистете мъртвите листа и обогатете почвата.

МНОГООБРАЗИЕ: Каталозите и градинските центрове пред­лагат голямо разнообразие от хости – винаги трябва да четете описанието, тъй като по-старите листа може да се различават от младите. Височина на туфата 15-90 см, цъфти през юни – август. Някои сортове хоста се развиват добре дори на много сенчесто място

МЯСТО И ПОЧВА: Почва с добри дренажни свойства. Вирее най-добре на полусянка.

РАЗМНОЖАВАНЕ: Разделете туфите напролет.

Върни се на начална страница.

източници на снимките :

http://strictlysimplestyle.blogspot.com/2010/05/humble-hosta.html

http://www.growingwisdom.com/index.aspx?pid=0&sid=0

http://greenspade.com/

2 Comments
  1. donka luchanska

    Bih iskala da znam koga moga da zasadia HOSTA i ot kade kmoga da zakupia, nay-bliso do Kazanlak.Blagodaria

  2. ceco

    Ако вземете хоста в контейнер / саксия / може де я засадите по всяко време на сенчесто или полу сенчесто място. Хости има във всеки градински център или разсадник. До Казънлък най близкото място което се сещам е Стара Загора.

Leave a Reply

*