Растения за алпинеум

Храсти и цветя за скален кът и алпинеум.

Декоративните растения подходящи за алпинеуми и скални кътове са много разнообразни – цветни, вечнозелени, листнодекоративни, с интересни и причудливи корони, подходящи за резитби и топиарни форми, почвопокривни и др.

Тук ще ви представим някои интересни растения и храсти за скален кът и алпинеум. Някои от тях можете да видите на снимките по горе, а също и на тези снимки на градини.

Алпинеумите се изграждат на слънчеви, проветриви и отцедливи места с цел да се приближим до условията в планината.

В алпинеума най-многобройни са  цветните – храсти, перенни и едногодишни растения. Всички те представляват ниски туфи, които в определени сезони са покрити пищно с колоритни цветове, или ниски почвопокривни растения. Ето някои от тях:

 • Билки – мащерка, лавандула, риган, очеболец, равнец.
 • Почвопокривни – седум, алпийска роза, лизимахия, флокс, рожец, власатка, тлъстига
 • Планински цветя – еделвайс, камбанка, незабравка, омайниче, астра, лобелия, иглика, ерика, срещниче, маргаритка и много други.

Вечнозелените растения са най-често са борове, хвойни и клекове. За акценти може да се използват джуджевидни или специално отгледани и подрязвани форми на елата, смърча и бора.

Много важно място заемат и някои листнодекоративни, плачещи и причудливи форми на широколистните дървета – явор, бук, габър и бреза.

Скалният кът може да се изгради както на слънчево така и на по сенчесто място. В него се използва много по-широк кръг от растения в сравнение с алпинеума. Всички цветя, дървета и храсти подходящи за алпинеуми се вписват чудесно и в скалните кътове. Тук обаче се използват и много градински растения с различни декоративни качества. Условно можем да ги разделим на следните групи:

 • Туи, лъжекипариси и други видове от семейство кипарисови. Това са вечнозелени растения, подходящи за резитби с кълбовидни, колоновидни и елипсовидни корони. Най често използваните видове са – смарагдова туя, кълбовидна туя, ерикоидна туя, мини лъжекипарис, златисти туи и други.
 • Листнодекоративни и растения с интересни цветове и корони – палмоволистен явор, магнолия, японска върба, плачеща върба, червенолистни смрадлика и кисел трън, спирея, вайгела, сантолина, пъстролистна лоницера, хебе.
 • Ниски вечнозелени видове  храсти оформящи компактни групи и подходящи за оформяне с резитби – котонеастер, лоницера, евонимус,  китайска хвойна.
 • Градински цветя и цъфтящи храстиазалия, рододендрон, божур, ралица, кандилка, карамфилчета, стелещи се рози, мини далия, хризантема.
 • Растения подходящи за скални кътове на сянка – тис, акуба, лавровишня, илекс, хоста, винка, здравец, рододендрон,  азалия, евонимус, хиперикум, хемироколис, папрат и др. Особено ефектни са едногодишните цветя – бегония и циганче.

Погледнете и още страници свързани с изграждане на скални ефекти:

Съвети за изграждане на скален кът и алпинеум.

Нашите решения за скални кътове, алпинеуми и водни ефекти.

Цени за алпинеуми и скални кътове.

Нашите снимки на градини с много алпинеуми и скални ефекти.

Върни се на начална страница.

3 Comments
 1. Pingback: Озеленяване и поддръжка на градини и дворове. Поливни системи. » Как се изгражда скален кът и алпинеум.

 2. иваничка

  ПРОДАВАТЕ ЛИ РАСТЕНИЯ ПО ТОЧНО МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ГРАДИНСКИ ЦЪФТЯЩИ

 3. ceco

  Здравейте, може да ви доставим декоративни растения, а също може и да ви посъветвам от къде да си вземете.

Leave a Reply

*