Поддръжка на декоративни растения.

Грижи за декоративните растения при поддръжка на градини.

Декоративните растения дават облика на градината, затова при поддръжката на зелени площи една от основните ни цели е да запазим качества им и осигурим техния растеж. Градините са изкуствено създадени от човека и за да сме сигурни, че нашите любими растения ще имат добро здраве и отличен вид, трябва да положим правилните грижи.

Най-общо грижите при поддръжка на декоративни дървета и храсти можем да систематизираме така: зазимяване и подготовка за активния сезон, торене, резитби, поливане, мулчиране, окопаване и растителна защита.

Зазимяване и подготовка за активния сезон.

Зимата е критичен момент в развитието на растенията, затова трябва да им помогнем да я преодолеят, а после и да започнат вегетационния период. Края на ноември трябва да овържем короните, за да ги предпазим от счупвания на клони и повреди от тежките снегове / туя, кипарис и други/. По високите, скоро засадени дървета и с малка коренова система растения се нуждаят и от укрепване. Деликатните дървета и храсти / албиция, вечнозелена магнолия / може да завием със зебло или други дишащи материали, на други като рози, хортензии и рододендрони трябва да загърлим корените. При суха есен трябва да полеем обилно вечнозелените растения и да мулчираме. На пролет трябва да отстраним материалите използване за зазимяване и да проведем така наречените санитарни резитби, за които ще споменем и по късно.

Торене.

Торенето осигурява растенията с хранителни вещества, а също е важно и за зазимяването. Обикновено се тори с изкуствени торове, макар естествените да са за предпочитане. Най-добре е да торим с възможно по-богати и разнообразни на хранителни вещества бавно разграждащи се торове. Именно заради това е важно да наторим края на март и през октомври – ноември с комплексен тор в норми около 30 -40 кг. за декар. През активния период на вегетация можем да подпомогнем растенията с азотни торове / амониева силитра /. За да подпомогнем цъфтежа и плодоносенето може да внесем калиеви и богати на микроелементи торове. Важно е да торим балансирано с широк спектър на хранителни вещества торове, защото така повишаваме имунитета на растенията и устойчивостта им на болести и трудни условия. Прекаленото торене може да навреди на растенията и почвата.

Резитби.

Резитбите са тази дейност, с която най-много влияем на външния вид на растителността. Те също спомагат и за здравословното състояние на дърветата и храстите.  Това става със санитарните резитби, те представляват редовното отстраняване на мъртви или заболели растителни части. В тях се включва и отстраняването на клони пречещи на жизненото пространство на други растения. С резитбите за формиране на короната ние моделираме вида на растенията. Хубаво е да направим поне няколко формиращи резитби за година, за да имаме гладки и плътни повърхности. Това е особено важно за живите плетове и така наречените топиарни форми. Вижте повече за това и на тази статия за резитби на декоративни растения. При силно влошен вид на някои индивиди водим резитби за подмладяване, при тях може да изрежем почти цялото растение, но най-често се оставя само основа, от която да израсте нова корона.

Поливане.

Поливането макар и наглед лесна задача е в основата на повечето проблеми с декоративните растения. Продължителните засушавания и преовлажняването са причина номер едно за умирането на растения. Проблем се получава и при поливане през горещините. Някои растения, когато са често поливане чрез дъждуване, са предразположени към гъбни заболявания. Поради всички тези причини, най- добрия начин на поливане е чрез капково напояване нощем. Освен това с този начин на напояване се пести и запазва най-добре водата. Разбира се това означава да се изгради поливна система, но си заслужава да отделите средства за нея.  За прихващане на големи растения и при проблеми на снабдяването с вода от кореновата система е хубаво да дъждуваме рано сутрин.

Мулчиране.

Основните ползи от мулчирането са по добро запазване на влагата и подтискането на плевелите. При мулчиране с материали с висока фитоницидна активност  /примерно борови кори / се намалява активността на почвените гъби и насекоми. Съществуват различни цветове мулч, с които можем да увеличим естетическата стойност на градинските площи. Мулчирани градини не се прекопават, а само се плевят, защото с окопаването се губи мулча.

Окопаване.

При поддръжката на декоративни растения окопаването е най-трудоемката задача. С него се постига чистота от плевели и се създава повърхностен рохкав слой. Този рохкав слой подобрява достъпа на хранителните вещества, водата и въздуха до кореновата система. С окопаването също се подпомага кръговрата на хранителните елементи и се стимулира развитието на полезните почвени микроорганизми. Добре е да не се копае повече от 10 см. за да не се повредят корените на растенията.  Окопаването е препоръчително да се прави всеки месец.

Растителна защита.

Растителната защита включва освен борбата с болестите и вредителите също и предпазването и подготвянето на растенията от неблагоприятните условия. Затова всички мероприятия изброени по горе участват в растителната защита. Така тя трябва да започне с това да се осигурят условия на растеж най-близки до екологичните изисквания на всеки вид. Балансираното торене и дозираното поливане също е начин за защита на растенията. Създаването на разно видови насаждения също повишава устойчивостта на растенията. При нападението от болести и вредители от изключителна важност са точната диагноза и навременната намеса. Но това често е трудно и за повечето специалисти градинари, така че в такива случаи по добре потърсете помощ. При чести и прогнозируеми нападения водете профилактични третирания с препарати.

Най-общо казано при поддръжката на декоративни растения се извършва комплекс от разнообразни дейности, но с постоянство и добро желание ще се радвате на красива градина и ще прекарате щастливи мигове наслаждавайки се на плодовете на труда си.

Виж  всички статии с етикет – поддръжка на градини и дворове:

Виж цени за поддръжка на градини.

Върни се на начална страница.

Leave a Reply

*