ружа

Ружа

предишно цвете: мушкато, следващо цвете : пламъче.

Виж всички градински цветя.

Алцеята или ружата е високо растение с фуниевидни цветове с разнообразни багри. При озеленяване на градини най-добре се вписва в задната част на цветния бордюр поради голямата си височина. Алцеята е от рода на хибискусите, които в тропиците стават дървета с няколко метра височина, а у нас най-близкия и родственик е дървовидната ружа, която е многогодишен храст. Ружата е едногодишно или двугодишно растение с едри цветове, цъфти през цялото лято и е с отмиращи през зимата стъбла. Съцветията са дълги  40 -100 см и са разположени направо на цветоносните стебла. Ако е необходимо, осигурете подпорки. Изрежете стеблата след като изсъхнат и покрийте туфата с пръст на есен. От същите туфи може да изникнат и стебла още няколко години, но болестта ръжда силно напада растението.

МНОГООБРАЗИЕ: Височината варира от 1 – 2,7 м, цъфти от юли до септември, Продават се семенни смеси с прости и кичести цветове. Има ги в почти всички багри освен синята. Предлагат се семена и на няколко едно­годишни сортове джуджета

МЯСТО И ПОЧВА: Всякаква почва най-добре рохка и свежа. Вирее най-добре на ярко слънце.

РАЗМНОЖАВАНЕ Засейте семена през февруари. Засадете разсада през май. Направете резници или разделете туфите през есента.

Върни се на начална страница.

източници на снимките :

http://www.capitalgardens.co.uk/

http://www.froer.nu/

http://www.gardens4you.co.uk/

http://www.types-of-flowers.org/

Leave a Reply

*