Теменужка

Виола (теменужка)

предишно цвете: вербена, следващо цвете : зюмбюл.

Виж всички градински цветя.

Виолите са голям род от многогодишни и едногодишни тревисти (нискорастящи) растения с дисковидни цветове  имат две горни, две странични и едно долно, шпоресто венчелистче. Обикновено теменужките и виолите се отглеждат като едногодишни или двуго­дишни. С грижи и правилен подбор на сортове е въз­можно да имате цъфтящи теменужки във всеки един месец от годината, включително и зимата. Цъфтежът продължава от четири до пет месеца и няма друго цвете с такова багрово разно­образие. Липсва само зелената багра. Сортовете „с лице” имат голямо тъмно петно („лице” или „маска”) в центъра на цвета.

Използват се за почвопокривни или за разполагане по краищата на бордюри. Необходима им е някаква сянка- Малки са и може да се използват и в алпинеума, даже има и няколко виоли за алпинеум, които са по-близки до алпийските растения, отколкото до бордюрните. У нас теменужките са много разпространени и с ниска цена, затова са и едни от най-използваните растения за масови зацветявания. Те се срещат почти във всяка градина и не изискват много грижи и внимание. При правилна поддръжка на двора на пролет поникват масово. Грижите необходими за това са да оставите площите с техните семена без плевели, рохки и заравнени, а на пролет не бързайте да прекопавате и внимавайте да не унищожите младите растения.

МНОГООБРАЗИЕ: Различните сортове теменужки достигат от 3 до 20 см и може да срещнете цветове с диаметър от 3,5 до 10 см. Има зимно цъфтящи и лятно цъфтящи сортове. Най-богат е цъфте­жът на сортовете през пролетта. Често използвана е и ароматната теменужка тя е по-малка и цъфти по-рано с височина 10-15 см. и бели или сини ароматни цветове (2,5 см). Цъфтежът и е  през февруари – април.

В България са  естествено разпространени трицветната и горската теменужка.

МЯСТО И ПОЧВА: Всякаква почва на слънце или лека сянка.

РАЗМНОЖАВАНЕ: Едногодишни за цъфтеж през лято­то – есента засейте семена през февруари – април под стъкло – разсадете през май. За цъфтеж през зимата –пролетта  засейте семена през юни – юли под стъкло или на открито – разсадете наесен.

Върни се на начална страница.

източници на снимките :

http://www.elledecor.com/

http://www.elizabethmacgregornursery.co.uk/

http://home-and-garden.webshots.com

http://home.howstuffworks.com/define-pansy-viola.htm

2 Comments
  1. Каменова

    моля да ми оферирате 100 бр. разсад теменужки

  2. ceco

    Теменужки подходящи за зимно зацветяване струват по 90 ст за брой. Издържат до средата на пролетта, тогава цената на теменужките е доста по ниска.

Leave a Reply

*