Теменужка

Виола (теменужка)

предишно цвете: вербена, следващо цвете : зюмбюл.

Виж всички градински цветя.

Виолите са голям род от многогодишни и едногодишни тревисти (нискорастящи) растения с дисковидни цветове  имат две горни, две странични и едно долно, шпоресто венчелистче. Обикновено теменужките и виолите се отглеждат като едногодишни или двуго­дишни. С грижи и правилен подбор на сортове е въз­можно да имате цъфтящи теменужки във всеки един месец от годината, включително и зимата. Цъфтежът продължава от четири до пет месеца и няма друго цвете с такова багрово разно­образие. Липсва само зелената багра. Сортовете „с лице“ имат голямо тъмно петно („лице“ или „маска“) в центъра на цвета.

Използват се за почвопокривни или за разполагане по краищата на бордюри. Необходима им е някаква сянка- Малки са и може да се използват и в алпинеума, даже има и няколко виоли за алпинеум, които са по-близки до алпийските растения, отколкото до бордюрните. У нас теменужките са много разпространени и с ниска цена, затова са и едни от най-използваните растения за масови зацветявания. Те се срещат почти във всяка градина и не изискват много грижи и внимание. При правилна поддръжка на двора на пролет поникват масово. Грижите необходими за това са да оставите площите с техните семена без плевели, рохки и заравнени, а на пролет не бързайте да прекопавате и внимавайте да не унищожите младите растения.

МНОГООБРАЗИЕ: Различните сортове теменужки достигат от 3 до 20 см и може да срещнете цветове с диаметър от 3,5 до 10 см. Има зимно цъфтящи и лятно цъфтящи сортове. Най-богат е цъфте­жът на сортовете през пролетта. Често използвана е и ароматната теменужка тя е по-малка и цъфти по-рано с височина 10-15 см. и бели или сини ароматни цветове (2,5 см). Цъфтежът и е  през февруари – април.

В България са  естествено разпространени трицветната и горската теменужка.

МЯСТО И ПОЧВА: Всякаква почва на слънце или лека сянка.

РАЗМНОЖАВАНЕ: Едногодишни за цъфтеж през лято­то – есента засейте семена през февруари – април под стъкло – разсадете през май. За цъфтеж през зимата –пролетта  засейте семена през юни – юли под стъкло или на открито – разсадете наесен.

Върни се на начална страница.

източници на снимките :

http://www.elledecor.com/

http://www.elizabethmacgregornursery.co.uk/

http://home-and-garden.webshots.com

http://home.howstuffworks.com/define-pansy-viola.htm

2 коментара to “Теменужка”

  1. Каменова казва:

    моля да ми оферирате 100 бр. разсад теменужки

  2. ceco казва:

    Теменужки подходящи за зимно зацветяване струват по 90 ст за брой. Издържат до средата на пролетта, тогава цената на теменужките е доста по ниска.

Попитай/Коментирай