Градински инструменти за поддръжка на райграс.

Градински инструменти и машини за поддръжка на тревни площи с райграс.

За да имате зелена и красива полянка трябват много грижи и правилна поддръжка на тревния килим. Тук ще ви представим основните машини и инструменти необходими за поддръжка на тревни площи.

Понеже косенето е една от най постоянните и тежки дейности при поддръжка на градини, разнообразието на машини и инструменти за косене на трева е голямо.

Най- често са разпространени класическите моторни и електрически косачки. Предимствата на електрическите косачки са по ниската цена, по лесна поддръжка и по ниската стойност на използваната електроенергия. Моторните косачки са много по мощни и работата с тях е по лесна поради липсата на кабел. Все по често използвани напоследък са мулчиращите косачки, които разпръскват окосената трева като мулч върху тревния чим.

За малки площи и косене около ръбове и стени често се използват електрически тримери или моторни коси. При косене с тях не се получава равна повърхност и затова се използват по рядко за косене на тревни площи. За високи треви и почистване на запустели площи моторната коса е много подходящо решение, като с нея може да режете даже храсти.

Друг важен уред при поддръжка на тревни площи е вертикулатара, той е по известен като аератор и често се бърка с него, но за него ще споменем по долу. С вертикулатора се премахват мъхвоте и мъртвата тревна постилка / слой от мъртви растителни части върху почвата, присъстващ във всеки тревен чим /. Освен това вертикулатора прави малки бразди върху почвата дълбоки 2- 3 мм. С вертикулирането се освобождава жизнено пространство и се осигурява достъп на вода, въздух  и хранителни вещества до корените на тревата. Обикновено се вертикулира рано на пролет и есен.

Следващия уред е аератара, той прави дупки в почвата дълбоки до 9 см. и широки 1 см. Ефекта от аерирането е сходен с вертикулирането, но е по силен. Използването му помага  при много от проблемите по тревния чим, особено важно е аерирането на тревни площи с лош дренаж. Добре е да се аерира веднъж на две три години.

Валяка е често използван градински инструмент за поддръжка на райграс и задължително се използва при затревяване и полагане на тревен чим. С него се поправят мини неравности и се стимулира братенето и сгъстяването на тревата. Когато се валира тревния чим трябва да е влажен, за да може по лесно да се моделира терена. Валира се поне няколко пъти в годината обикновено след косене.

За да имате хубав тревен килим няма как да минете без поливане. Основните инструменти за поливане са маркучите и разпръсквачите. Последните години за напояване все по често се използват поливни системи. Освен, че са автоматизирани напоителните системи са с вкопани в земята тръби и разпръсквачи, като така градината ви винаги изглежда попредена и красива. С добре работеща поливна система винаги ще имате перфектен тревен килим.

Освен посочените по горе машини и инструменти за поддръжка на райграс, често се използват и много други, примерно  – пръскачки, торо-разпръсквачки, уреди за вадене на плевели и други.

Има още много видове косачки, машини и други градински инструменти използвани при поддръжка на спортни тревни площи, но и с изброените инструменти можете да имате страхотна морава с райграс.

Виж  всички статии с етикет – поддръжка на градини и дворове:

Върни се на начална страница.

Източници на снимките на градинските инструменти за поддръжка на тревен чим:

http://www.stihl.bg/

http://www.yourgardeninginfo.com/grass-lawn-maintenance-aeration-and-lawn-repairs

http://www.gardenplansireland.com/forum/about398.html

http://www.gardenandgreen.co.uk/#/lawn-care/4524247998

http://lawn-aerators.org/

http://www.studioatrium.pl/artykuly/Trawnikzabiegi-dodatkowe,189.html

http://www.landscape-bg.com/products.html

http://meyerbg.com/index.php/pages/index/1/1/0

http://www.gardena.com/

http://hunterindustries.com/

3 Comments
  1. стефка панова

    Откъде мога да купя валяк-аератор?И с какво тегло и раб.площ е?

  2. стефка панова

    И цена разбира се.Може ли да замести купуването на вертикулатор?

  3. ceco

    Не знам от къде да си купите такъв валяк, но е много полезен за тревата. Обикновено е широк 80 см и тежи до 100 кг. И не замества вертикулатора, който изважда мъртвите растителни остатъци. а само валира и пробива дупки в почвата.

Leave a Reply

*