Японска дюла – Chaenomeles japonica.
Едно от най – красивите и ефектни пролетни растения е Японската дюля. Тя е широколистен цъфтящ храст, с малки бодли по клоните и с изключително красив и обилен цъфтеж рано през пролетта. Тя е широко известна именно заради своите червени, бели, розови или смесени пролетни цветове. От тях се получават ябълковидни плодове, които са в златистожълт цвят, на японски се наричат Kusa-boke, съдържащи червено-кафяви семена.
Достига височина около 1 – 1.5 м смного излизащи от основата жилави клони. Плодът е годен за консумация, но твърд и стипчив на вкус, освен ако не е обилен, могат да се използват за мармалад , чай и приготвяне на пай , като заместител на братовчеда и истинската дюля (Cydonia oblonga).
Японската дюля има градинско и парково приложение заради обилния си цъфтеж напролет и голямата си издържливост на всякакви климатични условия. Започва да цъфти през март, април преди разлистването и продължава около месец. В зависимост от формите могат са се намерят видове с бели, розови и червени цветове. Листата са дребни 3-5 см. яйцевидни до закръглени. През есента се задържат на клонките до първите студове и опадват зелени.
Тя е сухоустойчив и светлолюбив храст, но добре понася и сянка, издържащ на нашите зимни температури, устойчив и на замърсяването. Развива се най – добре на слънчеви места. Образува много издънки и много лесно се размножава чрез тях, което го прави подходящ за укрепване на откоси. Tя също е популярно растение за бонсаи, като се използва за това от древни времена в родина Япония. Понася добре резитбите и оформяне на короната. Използва се както за единични насаждения, в групи или за ниски живи плетове. Други два вида от същия род използвани у нас са Chaemomeles speciosa, с височина около 2 – 3м. и Chaemomeles x superba с височина около 2м.
Върни се на начална страница.