Озеленяване – Китай

Снимки  на паркове и градини в Китай

Китайските градини са са символ на хармония и функционалност. От много векове китайските майстори градинари са усъвършенствали и развивали този стил на озеленяване, и са постигнали необикновени резултати. Всяко растение и камък в класическата китайска градина са подредени по законите на фън шуй. Градината е била изграждана и озеленявана така, че където и да си да не можеш да я обхванеш с поглед цялата, като така символизира живота.

Централно място заема водата която е символ на енергията чи. Водните площи трябва да са бавно течащи, без остри ъгли и със заоблени форми, за да може както водата енергията чи да се задържа по дълго. Езерото с декоративни риби / кои / се явява естествен център на китайските градини. Често се използват и мостове в различни форми – извити, зигзагообразни, стъпки във водата и др.

Растенията използвани в китайските паркове и дворове, освен естетични качества , са символи и имат собствена енергия. От дърветата са задължителни борът и яворът / кленът /. Други често използвани растения  са – бамбука, божурът, китайската хвойна, розмарина и др. Често дърветата са с моделирани корони, използват се и криво и ниско растящи форми и подрязани форми. Видът на известните китайски паркове е резултат от много години поддръжка на зелените площи.

При старите китайски къщи двора е бил ограден с жилищни сгради и така китайската градина е била в центъра на къщата. Сега освен класическите стилове на ландшафт дизайн може да срещнете модерни дизайнерски решения, топиарни форми -постижения на градинарското изкуство, и нестандартни решения като вертикално озеленяване.

Вижте още снимки за озеленяване и ландшафт дизайн от различни страни по света:

Вертикални градиниградини от Францияградини от Италияградини от Португалияградини от Чехияградини от Японияградини от Канадаградини от Испанияградини от Англияградини от Нова Зеландияградини от Парижградини от двореца Шеноносо,градини от  селца от Южна Франция.

Върни се на начална страница.

източници на снимките на китайски градини:

Gardenvisit.com

http://www.chinesegardenscene.com/

http://www.rtoddking.com/

http://www.tripadvisor.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/File:National_Day_decorations_-_Beihai_Park.JPG

http://12345-traveladventure.com/

http://www.chinatravel.com/

http://scenery.cultural-china.com/

http://clintstravel.net/index.htm

http://gmz.pe.guidegoods.net/news/2011/02/yuyuan-garden76950.html

http://www.gardens-to-visit.com

http://www.travelpod.com

http://norconk.com/

http://picasaweb.google.com

http://www.amazingonly.com/amazing/beautiful-garden-in-shanghai-go-green/

Попитай/Коментирай