Кипарис – видове.

Видове от род кипарис – обикновен и аризонски кипариси. Използване на кипарисите в озеленяването на градини.

Колоновидни

Кипариси са отглеждани още в дълбока древност в градините на древните, египтяни, перси и гърци. С годините хората са създали стотици форми и сортове. Но основните видове, от които произхождат повечето сортове и които са най-използвани по света и у нас са два – обикновен и аризонски кипарис.

Кипарисите са вечнозелени растения с дребни люсповидни листа прилепнали към клонките. Имат кръгли или яйцевидни шишарки дълги около 1 – 3 см. Различават се от другите родове в тяхното семейство по това, че младите им клонки са гъсто разклонени и насочени в различни посоки. Самите клонки трябва да са кръгли или четириръбести. Кипарисите са с изправени връхни клонки, за разлика от лъжекипарисите, които са с увиснали връхни клонки и с които най-често се бъркат.

Кипарисите достигат 20 -30 м.  и живеят до 250 години. И двата описани вида са светлолюбиви, сухоусточиви и невзискателни към почвата.

cupressus_sempervirens_7236-cupressus-sempervirens

Обикновеният кипарис / Cupressus sempervivum / произхожда от средиземноморието – Мала Азия и гръцките острови в Средиземно море. Той расте по изключително каменисти и сухи почви, но е топлолюбив вид и при температури по ниски от 20 градуса измръзват първо младите клонки , а може да загине и цялото растение. За това у нас обикновеният кипарис се използва само в най-топлите райони на страната, или се използва при положение, че се води специален режим на поддръжка на градината / кипарисите се увиват в зебла, мулчират се, торят се балансирано и др /.

Класическата форма на обикновения кипарис е колумнарис тясно конусовидна с тъмно зелен цвят, съставена от почти вертикални притиснати към стеблото клони. Друга форма която трябва да отбележим е хоризонталис, която е с почти хоризонтални или леко повдигнати клонки и широко пирамидална корона.

Обикновените кипариси се ценят високо при озеленяването на градини. Те са използвани  по единично и  в групи с кедри, борове и други дървета във всички средиземноморски страни. Често се засаждат последователно край алеи и край огради за жива стена. Кипариси може да се използват и за създаване на топиарни форми чрез резитби.

cupressus_arizonica_lgbg_01svs_tuscany__wares_cupressus_cupressus-spiralen-1-jpgHPIM0054.JPG

Аризонският кипарис / Cupresus arizonica / е другият широко използван за озеленяване вид у нас. Той произхожда както предполагате от Северна Америка. За разлика то тъмно зеления обикновен кипарис е синкаво сив.  Друга разлика е, че понася ниските зимни температури. Аризонският кипарис е изключително бързорастящ и подходящ за резитби.

За озеленяване се използва за алейни засаждания, за живи стени, огради и топиарни форми / най популярни са спиралите и кълбетата от аризонски кипарис /. Сребристият му  цвят на короната разнообразява цветовата гама на градината, а бързият му растеж го прави желан за изграждане на живи плетове.

Съществуват множество форми, между които трябва да се отбележат следните:

 • Аурея с красиви златисти краища на клонките.
 • Пендула с плачещи клони
 • Колумнарис с тясно коловидна корона / като на обикновения кипарис /

За да преживеят зимата у нас кипарисите трябва да се зазимяват като короните им се овързват. Поставете ги на слънчево място с рохкава почва. Поливайте ги редовно за да нарастват, но издържат без проблем засушаването. Те рядко се нападат от вредители и гъби.

Върни се на начална страница.

41 коментара to “Кипарис – видове.”

 1. Евелина Динева казва:

  Здравейте,подариха ни аризонски кипарис и се чудим къде да го засадим в двора, защото не знаем каква е кореновата му система – хоризонтална, вертикална, може ли да повдигне плочник, да спука стена? Ще Ви бъда много благодарна, ако ми помогнете.
  Евелина Динева

 2. ceco казва:

  Здравейте,
  аризонският кипарис става голямо дърво и съответно има големи корени. Този кипарис има така наречената брадата коренова система. Тя представлява много еднакви по дебелина корени, които се разклоняват във всички посоки. Ако короната му се поддържа чрез резитби малка, то и кореновата му система остава малка.
  Най добре разположете аризонския кипарис по края на двора, не че ще пукне стена с корените си. Може да го разположите и на по представително място, ако възнамерявате да оформяте короната му с резитби. С аризонски кипарис се изграждат високи живи плетове.

 3. Кирил казва:

  Привет! Любител-градинар съм. Засадил съм обикновени кипариси. Искам да ги оформя като жив плет. Кой сезон е най-подходящ за подрязване?

 4. ceco казва:

  Здравейте,
  Пролетта е най подходящ сезон за резитба. Обикновения кипарис става за висок жив плет и не иска много резитби.

 5. Ивац казва:

  Здравейте, откаде мога да си купя актуално МаЙ 2012 аризонски кипарис, трябват ми 2/3 бройки, не е градиски проект!

  Има ли някои от вас инфо?

 6. ceco казва:

  В София аризонски кипарис може да си закупите примерно от разсадник Хоум гарден в Овча купел. Иначе аризонски кипариси отглеждат много в Пазарджишкия регион.

 7. Сашка Йорданова казва:

  А във Варна от къде мога да си купя Аризонски кипариси, но в по-сериозно количество 10/15 да речем?

 8. Сашка Йорданова казва:

  Интересувам се от Аризонски кипарис.Къде мога да си купя такъв във Варна.

 9. ceco казва:

  Не мога да ви помогна за кипариси във Варна

 10. Елка Николова казва:

  Кога се засаждат кипарисите?

 11. ceco казва:

  Най добро време за засаждане са месеците октомври, ноември, март и началото на април.

 12. стоян кънчев казва:

  Защо кипариса ми почервеня и увяхна .Поливан е вървеше добре -малко се пада под голям орех,затова ли??????????

 13. ceco казва:

  Под орех със сигурност не е добро място за кипарис, но почервеняването ми се вижда странно. Най вероятно имате туя а не кипарис, а туите си променят цвета през зимата и стават червеникаво кафяви и после стават отново зелени.

 14. маргарита казва:

  здравейте,
  имам конкретен въпрос- в двора имаме кипарис около 20 м висок и е между две къщи с разстоание между двете 6 метра.каква е кореновата система на кипариса и устойчив ли е на вятър,има ли опасност от падане на дървото.Благодаря

 15. ceco казва:

  Кипарисите имат сноп еднакво дебели корени разклонени във всички посоки. 20 метра са доста височина и има някаква възможност дървото да падне, примерно ако е с влошено състояние или почвата не позволява кореновата система да се развива на дълбочина.

 16. ирина иванова казва:

  Кипарисите са ми от обикновен вид. От пролета започнаха да съхнат само от вътре. Външната част на коръната е добра.

 17. ceco казва:

  Обикновено във вътрешността на короната на кипарисите няма зелени листа, но ако сухите листа са твърде много това е белег, че нещо липсва на кипариса. През лятото най често липсва вода.

 18. Веско казва:

  Здравейте, бих искал да засея кипариси, като жив плет,които да поддържам около 2м височина. За съжаление не зная почти нищо за това – на какво разстояние да са разстенията, мястото е сенчесто а дълбочината на почвата е около…1м-1,5м. Ако може някаква информация. Благодаря предварително.

 19. димова казва:

  Здравейте,
  дърво обикновен кипарис, което не е в млада възраст е наклонено от действието на ветровете. Възможно ли е да с укрепи по някакъв начин за да се спре процеса на наклоняване и евентуалното му падане при силен вятър или буря? Благодаря!

 20. диана христова казва:

  здравейте,не знам към кого да се обърна за съвет.имам 5 хамеципариси елвуди,който купихме пролета,Сложила съм ги на терасата,която е източна и доста слънчева до средата на деня.преди около 2 месеца всички растения започнаха да съхнат във вътрешността си ,и след като почистих кафявите иглички нещата се оправиха и започнаха да изкарват нови.От около 2 седмици започна да им се случва нещо странно поне за мен
  един по един започват да изсъхват без да променят цвета си само леко посивяват,като ги докосна се разпадат а самите клонки не са чупливи а еластични.Първо помислих,че е от силното слънце и ги поразместих,но сега видях,че и на тези който са на по-сенчесто им се случва същото,поливам през ден.Те са в саксиите който ги купихме,умишлено не ги пресадих,защото не искам да стават по-големи

 21. ceco казва:

  Според мен сте пропуснали да ги полеете по дълъг период от време. След като иглиците станат ронливи вече всичко е приключило. Покафеняването от вътре е нормално и се получава от някакъв вид стрес, но се оправя.

 22. ceco казва:

  Обикновения кипарис има плитка коренова система и често страда от ветровете. Трябва да го превържете за здрава опора, по добре да има три опорни токи. На мястото където превързвате дървото трябва да защитите кората примерно със зебло или гума.

 23. ceco казва:

  Разстоянието зависи от големината на растенията и не бива да е по малко от 50 см. Виж повече на изграждане на жив плет.

 24. Димитър казва:

  Преди 4 години засадих кипарис, на който някои от клонките завършват с красиви жълто-бели „листа“. Пропуснах момента, когато кипарисът се е разклонил почти в основата и сега има два паралелни ствола с височина 1.80 м. Мога ли да отрежа единия ствол близо до почвата или да го разделя на две дървета. Кипарисът може ли да се размножава вегетативно?

 25. ceco казва:

  Ако и двата ствола са с еднакви по цвят листа няма смисъл да режете нищо. Иначе не е проблем да срежете някои клон, но вегетативното размножаване става с малки 2 – 3 см резници. Така че няма как да разделите кипариса на две дървета.

 26. Димитър казва:

  Благодаря.
  Иска ми се този изключително красив кипарис да има по-прибрана, „класическа“ форма. Преди две години насадих обикновен кипарис. Той също опита де се разклони на два ствола, но навреме отрязах единия и сега вече е висок 1 м. и има красива конусовидна форма. В вилното място имам и 27-годишен бор, който към 10-ия метър се разклони. Сега е висок около 25 м. и разстоянието при върха между двата ствола – близнаци е само 0.3 – 0.4 м.

 27. Ани казва:

  Здравейте искам да попитам Нещо. Дават ми 5-6 кипариса високи са около 2-2.5 м колко от кореновата система трябва да запазим когато ги откопаваме и после при засаждането на каква дълбочима и ширина

 28. ceco казва:

  За да запазите максимално кореновата система трябва да извадите растението с възможно най голяма бала здрава пръст по корените, така че да можете да го транспортирате и засадите разбира се. Обикновено такова дърво трябва да има бала пръст с диаметър поне 50 – 60 см. и дълбочина 30 -40 см.

 29. alex казва:

  Здравейте, имам два малки кипариса по 20 см., но са позасъхнали малко, дали корените са се запазили и ще избие наново като го поливам? Благодаря Ви!

 30. ceco казва:

  Щом има свежо зелени клони, най вероятно корените са живи така, че има шанс да спасите кипариса.

 31. Кремена казва:

  Имаме кипарис Лейланд. Първата година го подрязахме, но миналата пролет пропуснахме. Някои от най-ниските клони са вече доста пораснали. Безопасно ли е да ги режем?

 32. Тина казва:

  Здравейте! Искам да засадя кипарис в Родопите на открито. През зимата е много студено и се притеснявам, че ще замръзнат. Моля за съвет

 33. reni казва:

  Здравейте,
  обикновенният кипарис подрязва ли се , като туята?

 34. ceco казва:

  Кипарисите не са много студоустойчиви, като изключим аризонския. Пробвайте да засадите туя или лъжекипарис и с тях няма проблем.

 35. ceco казва:

  Здравейте, по добре да не подрязвате върха на обикновения кипарис, защото ще промените конусовидната му форма и типичния му растеж.

 36. Галина казва:

  Здравейте и от мен. Имам два спираловидни аризонски кипариси и са почти 2 метра. Закупих ги това лято от разсадник и ми препоръчаха да ги засъдя веднага в почвата.до тук добре но бяха свежи около месец след засаждането и сега започват да изсъхват. Моля ви посъветвайте ме какво да направя?

 37. ceco казва:

  Нормално е да има влошаване на вида на кипарисите, преди да се вкоренят добре и през есента. Уверете се че сте ги засадили в рохка и влажна, но не преовлажнена почва,

 38. rissi казва:

  Здравейте, ceco. Прочетох статията за кипарисите , дискусиите след нея и реших да се обърна към вас за съвет. Преди няколко дена получих кипарис в саксия. Висок е около 30см, светло зелен. На саксията пише само: Koniferen-mix. Бих била благодарна ако можете да ми кажете какъв вид е това (кипарис ли е изобщо) и ако е, какъв вид, как да се грижа за него, нужно ли е да го пресадя в по-голяма (дълбока) саксия и какво да правя зимата. Живея в апартамент и зимата си е студено.

 39. ceco казва:

  Предполагам, че надписа означава микс от иглолистни. Най добре пресадете растението в по голяма саксия, с добър дренаж и го поддържайте влажно.
  През зимата го оставете примерно на остъклена тераса и го поливайте 2 пъти месечно.

 40. петко димитров казва:

  Здравейте Сесо,аз също имам въпрос.Прочетох цялата кореспонденция с колегитеи инфо за двата вида кипариси,пазпространени у нас.Аз съм от Варна,имам вила на 14 км,на която е засят кипарис на около 22-23 год.,не съм го сял аз.Той е околко 10-12м висок,вечно зелен /не е със сребрист отенък/ и явно издържа на ниски температури,защото си е жив и здрав.Много е близо до къщата ,на около 5 метра.Във Варна през зимата има много силни ветрове и ме е страх да не падне и да строши покрива на вилата.На 7 м.дълбочина комшиите казват,че има плоска каменна плоча.Жена ми постоянно ме натиска да отрежа кипариса,но аз не искам.Моля за съвет, какво да правя.

 41. ceco казва:

  На кипарисите много приличат доста видове като туи, лъжекипариси и други. Ако растението е кипарис, то е най- вероятно обикновен, който е тъмно зелено колоновидно дърво. Кипарисите са жилави и издържливи на вятър, като на 20-30 години са още в млада възраст. От вятър има 2 основни вида повреди ветролом и втровал. Ветролома е счупване на определена височина на стеблото,а ветровала е поваляне на цялото растение заедно с кореновата система, като почвения слой с корените е много по малък от 7 м.

Попитай/Коментирай