Туя – видове

Видове туи, техните особености и използването им в озеленяването на градини.

Растенията от род туя са широко използвани в озеленяването на градини по света и у нас. Още от дълбока древност в Япония майсторите градинари са засаждали и подрязвали туи. В момента стотици форми на туята се използват в паркове и градини  във всички части на света.

Причина за това са изключителната пластичност и устойчивост на рода. Туите са не претенциозни към почвените и климатичните условия, понасят добре резитбите и са устойчиви на нападения на болести и вредители, нещо повече те притежават дори репелентни качества.

Туите са вечнозелени сравнително ниски дървета и храсти, макар и между тях да се срещат исполини като гигантската туя достигаща височина от 75 метра. Те имат гъста корона с листа подобни на люспи и силно разклонена коренова система. Шишарките са 1 – 2 сантиметра на съвсем къси дръжки почти на самите клонки, отначало са зелени, а като узреят стават кафяви.

Основните два вида туи са източна  / произхождаща от Азия / и западна / нейната родина е Северна Америка /.  В момента на всеки вид съществуват стотици подвидове и форми с разнообразни качества. В България се среща и още един вид – гигантската туя.

Западната туя / Thuja occidentalis / е конусовидно дърво достигащо до 20 метра височина и възраст 400 години. Тя е бавно растящо дърво понасящо всякакви почви / дори заблатени /, ниски температури и замърсяване на въздуха. Най добре расте на полусянка на рохки, влажни и плодородни почви. Като по интересни бих ви препоръчал следните форми:

Колоновидна туяThuja occidentalis ‘Columnaris’ – колоновидна  западна туя. Растение с гъста колоновидна корона и тъмно зелен цвят.  Короната е  изградена от гъсти хоризонтални клони с вертикални разклонения по тях. Подходяща е за използване в живи плетове  и засаждане единично и в дървесно храстови групи.

Thuja occidentalis ‘Smaragd’ – смарагдова туя.

Thuja smaragd

Тя има тясно конусовидна корона с интензивен зелен цвят. Короната и е изключително гъста и запазва формата и цвета си. В озеленяването се използва като колоновидната туя, но е по представителна и е  често използвано растение за скални кътове, за акценти и за  засаждане самостоятелно в тревния чим. Може и да се подрязва в различни форми.

Туя - рейн голдThuja occidentalis ‘Elwangeriana Rheingold’ златиста ерикоидна туя. Тя представлява кълбовидно растение със златист цвят и много фини клонки. Подходяща е за рязане и изглежда като златисто пухкаво облаче. Достига височина над 1 метър.

Кълбовидна туяThuja occidentalis ‘Dumosa’ – кълбовидна туя. Тя представлява кълбовидно растение достигащо над 1 метър. Има свежо зелен цвят и гъста корона. Понася много добре резитбите и често се използва за ниски живи плетове, единични и групови засаждания.

Източна туяИзточна туя / Thuja orientalis / – тя е малко по ниска от западната туя с широко яйцевида корона. Разклонена е още от основата, като всеки от клоните е разклонен в една вертикална равнина и така короната е изградена от система от плоскости. По това и най лесно ще я отличите от западната туя, както и леко по жълтеникавия и цвят. Тя е бавно растящ вид добре понасящ засушавания и ниски температури. Не е взискателна към почвите, понася и засоляване и варвовити почви, но обича леки и плодородни почви. Много добре понася и резитбите, като това и по ниската и цена от западната туя я правят най-често използваното растение за жив плет от рода. По интересни  форми са :

orientalis-pyramidalis-aureaThuja orientalis ‘Aurea Nana’ – туя аурея нана. Тя е ниска с много гъста корона и златист цвят. Короната и е яйцевидна и компактна. Често се използва в скалните кътове и за ниски живи плетове. Много е подходяща за резитби и за засаждане в кашпи.

thuja_orientalis_aureaThuja orientalis ‘Aurea Pyramidalis’ пирамидална златиста туя. Тя е по високо растение със строго пирамидална корона. Цвета на листата е бледо жълтеникав. Използва се в дървесно-храстови групи и за единични засаждания.

Всички туи през зимата променят цвета си като стават по кафеникави. За да не се разваля короната им от тежките снегове, при поддръжката на градини се препоръчва да се зазимяват като короните им се овързват. При прекомерно засенчване силно изредяват. Туите трябва да се предпазват от киселинни въздействия, най-вече от кучета. Кучешката урина предизвиква големи черни петна в основата на короната и умиране на клонките. Макар и рядко туите се нападат от въшки и гъби, но се възстановяват без сериозни последствия.

Вижте  наши снимки за озеленяване на градини, в които са използвани много туи.

Върни се на начална страница.

144 Comments
 1. Теодор

  Здравейте! Имам проблем с едно от дръвчетата ми, не мога да кажа какъв вид Туя е, но от известно време насам забелязвам бял мъх по него. Преди няколко дни започна усилено да съхне. Има ли някакъв шанс да го спася и съответно с какво? Благодаря предварително!

 2. ceco

  Най вероятно става въпрос за акари те образуват малки купчинки подобни на памук. Отидете в някоя агро аптека и потърсете акарицид.

 3. ceco

  Туята обича много вода и може да поливате ако искате и всеки ден. Тровете особено през есента трябва да са комбинирани и бедни на азот. Резитбите започват от март и завършват август, септември, като трябва да подрязвате туите поне 1 – 2 пъти годишно.

 4. ceco

  Тези клонки изсъхват, защото едно насекомо прегризва младите клонки в основата им. То може да се порази със всякакъв инсектицид, но проблема е че живее вътре в клонката и трудно препарата достига до него. Затова трябва да се пробва с проникващ инсектицид примерно бандит.

 5. ceco

  Важно е туите да са добре извадени и съхранени, след което изкопавате треншея с поне 30 % по голяма от балата пръст. Полагате слой рохка и обогатена почва, поставяте растенията и допълвате със същата почва. Не трябва да оставяте празнини с въздух и трябва да поливате обилно.

 6. Веси

  Имам няколко туи ауреа нана.Наскоро забелязах, че във вътрешността на короните им листенцата са покафенели и на места има черни петна.Забелязах и петна като мухъл.Заболяване ли е това и дали мога да се справя с него?

 7. ceco

  Покафеняването във вътрешността на короната, не е страшно и се казва линеене, то се ускорява или засилва от всякакъв вид стрес примерно недостиг или излишък на вода. Черните петна ако са в основата на короната на туята най-вероятно са от куче или друго животно. А петната тип мухъл третирайте със скор.

 8. кристина

  взех си стаен кипарис 7 бр. и ги пресадихме в една кашпа, която няма дупи за отцеждане на водата като се полива… кашпата е с размери
  Д 160 / В 15 / Ш 10 см. – и има дренаж :), а самите кипариси са около 20-25 см…. Може ли да им навредя така и ако може да и кажете как се подрязва? Благодаря….

 9. tihomir dimitrov

  Zasiaha ni tui prez april minalata godina.V edno balkansko selo.Triabva da stane giva ograda.Dosega samo sa polivani i natoriavani.kak triabva da se pogriga za tiah za prez zimata? Blagodaria

 10. ceco

  За зимата може да сложите комплексен тор с високо съдържание на фосфор и калий и да увържете короните за да не се разпаднат от снега.

 11. ceco

  Саксията ми се вижда ниска, но за сега може да живеят в нея, ако поливате прекалено много може корените да загният. Може да погледнете тук обностно подрязването

 12. Ivan

  Izto4nata tuia “Aurea nana”,podriazva li se i kolko pati godisno?

 13. Ivan

  Varxovete na tuite razpolozeni v ziv plet,triabva li da se podriazvat,ili samo otstrani?

 14. Елка Петрова

  Здравейте!Искам да си сложа туя на терасата.Едната
  тераса е с южно изложение,а другата е със западно.Какъв вид е подходящ и не бързо растящ.

 15. Миглена

  Здравейте,
  миналата есен засадихме 16 смарагдови туи и всичко беше наред досега, но от няколко дни забелязвам, че по растенията има изсъхнали, светло кафеви клонки. На какво може да се дължи това? Става въпрос не за изсъхналите клонки във вътрешността, до ствола, а във външната част. Възможно ли е да е от преполиване( поливаме сега ежедневно заради тревата)? Какво мога да направя, не искам да ги загубя..
  Б

 16. Миглена

  Здравейте,
  миналата есен засадихме 16 смарагдови туи и всичко беше наред досега, но от няколко дни забелязвам, че по растенията има изсъхнали, светло кафеви клонки. На какво може да се дължи това? Става въпрос не за изсъхналите клонки във вътрешността, до ствола, а във външната част. Възможно ли е да е от преполиване( поливаме сега ежедневно заради тревата)? Какво мога да направя, не искам да ги загубя..
  Благодаря ви!

 17. маргарита

  Здравейте,имам кълбовидна туя,може ли да остане в оригиналния контейнер или задължително трябва да се засади,тя е от април месец а сега започнаха да съхнат вътрешни клончета

 18. Петър

  Здравейте, имам ограда от Туи, но не знам какъв вод са. Как мога да изпратя снимка, евентуално на майл, за да ми помогнете за вида на дръвчетата

 19. ceco

  Здравейте,
  изпратете снимка на туите на имейла ми.

 20. христо

  Здравейте.Миналата есен си направих жива ограда от източни туи.Всички се хванаха,но едната остана да жълта.На пръв поглед листата не са сухи и ронливи,но са жълти.Може ли да и се помогне по някакъв начин.Имам и друг проблем.При първата резитба която направих напролет от незнание май съм прекалил с храстореза и съм поокастрил доста туите,при което две от тях започнаха да съхнат.Листата им пожълтяха и станаха ронливи.Мога ли да ги съвзема или съм ги уморил от бруталното рязане.Туите са големи около 180 см.

 21. snejina hristova

  Имам няколко туи, може би “западни” на 2 от тях започнаха да покафеняват клончетата отвън навътре- какво да правя
  Имам и 2 засадени в саксия”Ауреа нана”, едната от които леко залиня от едната страна- клончетата и губят тонус
  Моля,дайте ми съвет какво да правя
  Благодаря

 22. Никола

  Здравейте,
  Имам 11 туи смаргд на балкона. Всички са на 3 години. От известно време забелязвам, че клонките на някой от тях са отпуснати и меки на пипане. Забелязва се също и съхнене на различни клонки, части от клонки както и връхчета.До сега никога не били постригвани.
  Моля за помощ.
  Ще съммного благодарен на всеки , който ми помогне

 23. ceco

  Здравейте, туята се влияе много от условията на средата. Изрежете и почистете сухите части, наторете и се уверете че има достатъчно влага, почвата е рохка и добре дренирана, както и че туите не са на плътна сянка.

 24. ceco

  Може би имат нужда от по чести поливки, погледнете и горния коментар. Резитба на туя се прави основно за сгъстяване и оформяне на короната и не е причина за влошено състояние.

 25. Станислава Нанкова

  Здравейте, имам жив плет от източна туя и една, която е в саксия. Тази в саксията е нападната от въшки ( Cinara tujafilina) и листата съхнат. Какво мога да използвам за борба с тях?

 26. ceco

  Може да унищожите въшките с нуриле или с циперметрин. Направете поне 2 пръскания.

 27. doroteya

  sdraveite,imam konusovidni smaragdovi tuyi pokrai ogradata na 1 godina.Vchera sabelyasah pokafenyavane na vatreshnite klonki pri vsichki 30 dravcheta.natoryavani sa proletta s tor ot kaliforniiski chervei,ne sa podkastryani,mnogo dobre se rasvivaha dosega. mnogo ste vi bada blagodarna,ako mi dadete savet kak da gi spasya

 28. ceco

  Здравейте, почистете кафявите листа и не се притеснявайте нормално е за това време на годината, погрижете се да не е преовлажнено, може и наторите отново.

 29. ceco

  Върховете на туите в жив плет трябва да се подрязват.

 30. Красимира Христова

  Поздрави,
  Засадих си туя/около 1м/от разсадник в саксия на терасата.От известно време листата и започнаха да съхнат и падат.Поливах я на семица.Трябва ли да я подрежа и зачестя с поливките?

 31. ceco

  Ако изсъхването е във вътрешността на короната на туята, най – вероятно е нормално изчистване на старите листа.
  Но то може да се предизвика от недостиг или излишък на вода, липса на светлина и други,
  Най- добре почистете всичко сухо, наторете с листен или друг комплексен тор и следете по добре за влажността.

 32. Eli

  Здравейте,съседът ми посади ТУИ на разстояние от стената на къщата ми около 30-40см.Те са с конусовидна корона и доста високи,около 80-100 см. Ще представляват ли опасност за стената и основата на къщата ми корените и короната на дърветата при силен вятър и дъжд – СЕГА, а и по-късно,когато пораснат – за керемидите ми (сградата е ниска,около 3,5 метра???) Дано се намери някой,който да ми отговори.Дърветата са посадени преди около 4-6 седмици.Благодаря предварително, ако някой посветен (от опит с отглеждането на засадени в земята туи) ме посъветва как да постъпя,докато все още не е късно за целостта на жилищния ми имот.

 33. Нели

  Здравейте,моля кажете ми на какво разстояние от къщата ми може съседът ми да посади ТУИ? И има ли опасност за устойчивостта на сградата и керемидите на покрива,след като те още при засаждането са високи около 1 м. и са с конусовидна корона. Сградата е ниска – около 3-3,5 м.,а отстоянието на туите от стената на къщата е около 30-40 см.
  Благодаря предварително на този,който ми отговори,позовавайки се на своя личен опит.

 34. ceco

  Туите не са голяма опасност за сградата, корените са малки, а короната прибрана, по скоро сградата е проблем за тях. Те могат да достигнат 3.5 м, но няма да е скоро, а и условията най вероятно няма да позволят голям растеж, освен това се подрязват.
  За дървета високи над 1.5 м отстоянието от регулационните линии на имота трябва да е поне 1 м., но закона препоръчва създаване на живи плетове по ниски от 1.5 по границите на имота, така че съседа ви би трябвало да има право ако ги подрязва до 1.5 м.

 35. Делчо

  Здравей Сесо, искам да попитам за Туя смарагд засадена за жив плет, има ли някаква годишна методика като грижи за туите- например торене с какви торове през различните сезони , пръскане с какви препарати през различните сезони, резитба колко пъти в годината и реже ли се върха ако не е достигнала желаната височина. Поливане колко често да бъде.
  Благодаря предварително!!

 36. Никола Пъпанов

  Здравейте. Имам две туи, които леко съхнат. Забелязват се множество малки бели петна по клончетата и множество кафяви топченца. Преди седмица при смачкване кафявите топченца пускаха сок, а сега бял прах. Не мога да намеря информация дали съхненето е свързано с въпросните петънца и топченца. Ето галерия със снимки https://goo.gl/zBPpKD

 37. Камен

  Здравейте, имам две туички, едната бележи експлозивен растеж и е много приятно свежо-зелена, а другата отровно, до жълто зелена и започна да линее. От прочетеното разбрах, че е възможно почвата да е изтощена и днес реших да я пресадя, пък каквото стане…
  Купих тор за иглолистни растения и препарат против вредители би 58. Реших да извадя болната туя и да и сменя почвата генерално. Направи ми впечатление, че около корените почвата беше като гъста глина, сива на цвят и много подгизнала. Махнах колкото можах като пазих корените да не ги накъсам и оставих малко да позасъхне, че да мога да я махна цялата. Сега туичката е в нова торопочвена смес и съм добавил от торта за иглолистните. Дано да помогне тази операция, че ми е много болно да гледам как нещо живо умира. Ако имате да добавите нещо съм отворен за съвети.
  Поздрави на всички!!!

 38. ceco

  най вероятно става въпрос за преовлажняване. Дано сте направили и дренаж при смяната на почвата. Поддържайте почвата на туята влажна, но следете да на прекалявате с влагата.

 39. ceco

  Топчетата по туята са щитоносни въшки и щом пускат бял прах са мъртви. О снимките основния проблем ми се струва обезлистяването в основата на короната.
  Трудно е да се прецени причината, но ако преди да опадат листата са били черни, най вероятно са от урина на куче.

 40. ceco

  Торете 2 3 пъти годишно с комплексни торове, като през лятото може и азотни. Върхът може да го срежете и така туята малко по късно ще достигне желаната височина, но ще е по гъста и дебела.Резитби може да правите няколко пъти годишно до ранна есен.

 41. Денислав

  Искам да попитам за жив плет ограда през колко сантиметра се засаждат дръвчетата туя? Много благодаря за отговора.

 42. Валентин

  През какъв период от време трябва да става наторяването с листна тор… седмица, месец или!?

 43. ceco

  Може и въобще да не торите с листна тор. Принципно с такава тор се пръска през периода на активна вегетация / пролет и лято / може да го правите през няколко седмици.

 44. ceco

  Зависи от това колко големи туи използвате и колко време може да чакате до сгъстяване на плета. При използване на малки туи обикновено се садят по 2 на метър, ако сте по търпелив или използвате по големи растения може и по рядко. Хубаво е да оставяте поне 5 – 10 см между края на короните , но може и да оставите и 50 см., а може и да ги долепите.


Leave a Reply

*