Туя – видове

Видове туи, техните особености и използването им в озеленяването на градини.

смарагдова туя

Растенията от род туя са широко използвани в озеленяването на градини по света и у нас. Още от дълбока древност в Япония майсторите градинари са засаждали и подрязвали туи. В момента стотици форми на туята се използват в паркове и градини  във всички части на света.

Причина за това са изключителната пластичност и устойчивост на рода. Туите са не претенциозни към почвените и климатичните условия, понасят добре резитбите и са устойчиви на нападения на болести и вредители, нещо повече те притежават дори репелентни качества.

Туите са вечнозелени сравнително ниски дървета и храсти, макар и между тях да се срещат исполини като гигантската туя достигаща височина от 75 метра. Те имат гъста корона с листа подобни на люспи и силно разклонена коренова система. Шишарките са 1 – 2 сантиметра на съвсем къси дръжки почти на самите клонки, отначало са зелени, а като узреят стават кафяви.

Основните два вида туи са източна  / произхождаща от Азия / и западна / нейната родина е Северна Америка /.  В момента на всеки вид съществуват стотици подвидове и форми с разнообразни качества. В България се среща и още един вид – гигантската туя.

Западната туя / Thuja occidentalis / е конусовидно дърво достигащо до 20 метра височина и възраст 400 години. Тя е бавно растящо дърво понасящо всякакви почви / дори заблатени /, ниски температури и замърсяване на въздуха. Най добре расте на полусянка на рохки, влажни и плодородни почви. Като по интересни бих ви препоръчал следните форми:

Колоновидна туяThuja occidentalis ‘Columnaris’ – колоновидна  западна туя. Растение с гъста колоновидна корона и тъмно зелен цвят.  Короната е  изградена от гъсти хоризонтални клони с вертикални разклонения по тях. Подходяща е за използване в живи плетове  и засаждане единично и в дървесно храстови групи.

Thuja occidentalis ‘Smaragd’ – смарагдова туя.

Thuja smaragd

Тя има тясно конусовидна корона с интензивен зелен цвят. Короната и е изключително гъста и запазва формата и цвета си. В озеленяването се използва като колоновидната туя, но е по представителна и е  често използвано растение за скални кътове, за акценти и за  засаждане самостоятелно в тревния чим. Може и да се подрязва в различни форми.

Туя - рейн голдThuja occidentalis ‘Elwangeriana Rheingold’ златиста ерикоидна туя. Тя представлява кълбовидно растение със златист цвят и много фини клонки. Подходяща е за рязане и изглежда като златисто пухкаво облаче. Достига височина над 1 метър.

Кълбовидна туяThuja occidentalis ‘Dumosa’ - кълбовидна туя. Тя представлява кълбовидно растение достигащо над 1 метър. Има свежо зелен цвят и гъста корона. Понася много добре резитбите и често се използва за ниски живи плетове, единични и групови засаждания.

Източна туяИзточна туя / Thuja orientalis / – тя е малко по ниска от западната туя с широко яйцевида корона. Разклонена е още от основата, като всеки от клоните е разклонен в една вертикална равнина и така короната е изградена от система от плоскости. По това и най лесно ще я отличите от западната туя, както и леко по жълтеникавия и цвят. Тя е бавно растящ вид добре понасящ засушавания и ниски температури. Не е взискателна към почвите, понася и засоляване и варвовити почви, но обича леки и плодородни почви. Много добре понася и резитбите, като това и по ниската и цена от западната туя я правят най-често използваното растение за жив плет от рода. По интересни  форми са :

orientalis-pyramidalis-aureaThuja orientalis ‘Aurea Nana’ – туя аурея нана. Тя е ниска с много гъста корона и златист цвят. Короната и е яйцевидна и компактна. Често се използва в скалните кътове и за ниски живи плетове. Много е подходяща за резитби и за засаждане в кашпи.

thuja_orientalis_aureaThuja orientalis ‘Aurea Pyramidalis’ пирамидална златиста туя. Тя е по високо растение със строго пирамидална корона. Цвета на листата е бледо жълтеникав. Използва се в дървесно-храстови групи и за единични засаждания.

Всички туи през зимата променят цвета си като стават по кафеникави. За да не се разваля короната им от тежките снегове, при поддръжката на градини се препоръчва да се зазимяват като короните им се овързват. При прекомерно засенчване силно изредяват. Туите трябва да се предпазват от киселинни въздействия, най-вече от кучета. Кучешката урина предизвиква големи черни петна в основата на короната и умиране на клонките. Макар и рядко туите се нападат от въшки и гъби, но се възстановяват без сериозни последствия.

Вижте  наши снимки за озеленяване на градини, в които са използвани много туи.

Върни се на начална страница.

127 коментара to “Туя – видове”

 1. Теодор казва:

  Здравейте! Имам проблем с едно от дръвчетата ми, не мога да кажа какъв вид Туя е, но от известно време насам забелязвам бял мъх по него. Преди няколко дни започна усилено да съхне. Има ли някакъв шанс да го спася и съответно с какво? Благодаря предварително!

 2. ceco казва:

  Най вероятно става въпрос за акари те образуват малки купчинки подобни на памук. Отидете в някоя агро аптека и потърсете акарицид.

 3. ceco казва:

  Туята обича много вода и може да поливате ако искате и всеки ден. Тровете особено през есента трябва да са комбинирани и бедни на азот. Резитбите започват от март и завършват август, септември, като трябва да подрязвате туите поне 1 – 2 пъти годишно.

 4. ceco казва:

  Тези клонки изсъхват, защото едно насекомо прегризва младите клонки в основата им. То може да се порази със всякакъв инсектицид, но проблема е че живее вътре в клонката и трудно препарата достига до него. Затова трябва да се пробва с проникващ инсектицид примерно бандит.

 5. ceco казва:

  Важно е туите да са добре извадени и съхранени, след което изкопавате треншея с поне 30 % по голяма от балата пръст. Полагате слой рохка и обогатена почва, поставяте растенията и допълвате със същата почва. Не трябва да оставяте празнини с въздух и трябва да поливате обилно.

 6. Веси казва:

  Имам няколко туи ауреа нана.Наскоро забелязах, че във вътрешността на короните им листенцата са покафенели и на места има черни петна.Забелязах и петна като мухъл.Заболяване ли е това и дали мога да се справя с него?

 7. ceco казва:

  Покафеняването във вътрешността на короната, не е страшно и се казва линеене, то се ускорява или засилва от всякакъв вид стрес примерно недостиг или излишък на вода. Черните петна ако са в основата на короната на туята най-вероятно са от куче или друго животно. А петната тип мухъл третирайте със скор.

 8. кристина казва:

  взех си стаен кипарис 7 бр. и ги пресадихме в една кашпа, която няма дупи за отцеждане на водата като се полива… кашпата е с размери
  Д 160 / В 15 / Ш 10 см. – и има дренаж :) , а самите кипариси са около 20-25 см…. Може ли да им навредя така и ако може да и кажете как се подрязва? Благодаря….

 9. tihomir dimitrov казва:

  Zasiaha ni tui prez april minalata godina.V edno balkansko selo.Triabva da stane giva ograda.Dosega samo sa polivani i natoriavani.kak triabva da se pogriga za tiah za prez zimata? Blagodaria

 10. ceco казва:

  За зимата може да сложите комплексен тор с високо съдържание на фосфор и калий и да увържете короните за да не се разпаднат от снега.

 11. ceco казва:

  Саксията ми се вижда ниска, но за сега може да живеят в нея, ако поливате прекалено много може корените да загният. Може да погледнете тук обностно подрязването

 12. Ivan казва:

  Varxovete na tuite razpolozeni v ziv plet,triabva li da se podriazvat,ili samo otstrani?

 13. Миглена казва:

  Здравейте,
  миналата есен засадихме 16 смарагдови туи и всичко беше наред досега, но от няколко дни забелязвам, че по растенията има изсъхнали, светло кафеви клонки. На какво може да се дължи това? Става въпрос не за изсъхналите клонки във вътрешността, до ствола, а във външната част. Възможно ли е да е от преполиване( поливаме сега ежедневно заради тревата)? Какво мога да направя, не искам да ги загубя..
  Б

 14. Миглена казва:

  Здравейте,
  миналата есен засадихме 16 смарагдови туи и всичко беше наред досега, но от няколко дни забелязвам, че по растенията има изсъхнали, светло кафеви клонки. На какво може да се дължи това? Става въпрос не за изсъхналите клонки във вътрешността, до ствола, а във външната част. Възможно ли е да е от преполиване( поливаме сега ежедневно заради тревата)? Какво мога да направя, не искам да ги загубя..
  Благодаря ви!

 15. маргарита казва:

  Здравейте,имам кълбовидна туя,може ли да остане в оригиналния контейнер или задължително трябва да се засади,тя е от април месец а сега започнаха да съхнат вътрешни клончета

 16. Петър казва:

  Здравейте, имам ограда от Туи, но не знам какъв вод са. Как мога да изпратя снимка, евентуално на майл, за да ми помогнете за вида на дръвчетата

 17. ceco казва:

  Здравейте,
  изпратете снимка на туите на имейла ми.

 18. христо казва:

  Здравейте.Миналата есен си направих жива ограда от източни туи.Всички се хванаха,но едната остана да жълта.На пръв поглед листата не са сухи и ронливи,но са жълти.Може ли да и се помогне по някакъв начин.Имам и друг проблем.При първата резитба която направих напролет от незнание май съм прекалил с храстореза и съм поокастрил доста туите,при което две от тях започнаха да съхнат.Листата им пожълтяха и станаха ронливи.Мога ли да ги съвзема или съм ги уморил от бруталното рязане.Туите са големи около 180 см.

 19. snejina hristova казва:

  Имам няколко туи, може би „западни“ на 2 от тях започнаха да покафеняват клончетата отвън навътре- какво да правя
  Имам и 2 засадени в саксия“Ауреа нана“, едната от които леко залиня от едната страна- клончетата и губят тонус
  Моля,дайте ми съвет какво да правя
  Благодаря

 20. Никола казва:

  Здравейте,
  Имам 11 туи смаргд на балкона. Всички са на 3 години. От известно време забелязвам, че клонките на някой от тях са отпуснати и меки на пипане. Забелязва се също и съхнене на различни клонки, части от клонки както и връхчета.До сега никога не били постригвани.
  Моля за помощ.
  Ще съммного благодарен на всеки , който ми помогне

 21. ceco казва:

  Здравейте, туята се влияе много от условията на средата. Изрежете и почистете сухите части, наторете и се уверете че има достатъчно влага, почвата е рохка и добре дренирана, както и че туите не са на плътна сянка.

 22. ceco казва:

  Може би имат нужда от по чести поливки, погледнете и горния коментар. Резитба на туя се прави основно за сгъстяване и оформяне на короната и не е причина за влошено състояние.

 23. Станислава Нанкова казва:

  Здравейте, имам жив плет от източна туя и една, която е в саксия. Тази в саксията е нападната от въшки ( Cinara tujafilina) и листата съхнат. Какво мога да използвам за борба с тях?

 24. ceco казва:

  Може да унищожите въшките с нуриле или с циперметрин. Направете поне 2 пръскания.

 25. doroteya казва:

  sdraveite,imam konusovidni smaragdovi tuyi pokrai ogradata na 1 godina.Vchera sabelyasah pokafenyavane na vatreshnite klonki pri vsichki 30 dravcheta.natoryavani sa proletta s tor ot kaliforniiski chervei,ne sa podkastryani,mnogo dobre se rasvivaha dosega. mnogo ste vi bada blagodarna,ako mi dadete savet kak da gi spasya

 26. ceco казва:

  Здравейте, почистете кафявите листа и не се притеснявайте нормално е за това време на годината, погрижете се да не е преовлажнено, може и наторите отново.

 27. ceco казва:

  Върховете на туите в жив плет трябва да се подрязват.

Попитай/Коментирай