Японски клен

Видове acer palmatum – японски клен / палмоволистен явор /, отглеждане и изисквания.

Едва ли има градинар по света, който да не познава това красиво декоративно растение. Японският клен се използва за озеленяване на градини почти във всяка държава. Името на този явор е произхожда от това, че той се е отглеждал от древни времена в парковете и градините на Япония.

Палмоволистният клен е дърво с много ценни качества, той има ярко оцветени и дълбоко насечени листа. Интересните листа, наситените цветове и оригиналната му корона го нареждат сред най- използваните за озеленяване декоративни дървета. Ацер палматумът има много декоративни форми с червени, с жълти, с чадъровидни и плачещи корони и други.

Той е чудесно растение за скалния кът, може да го използвате за акцент в чисти тревни площи като солитер,  или като доминантен вид в храстовите групи.

Японският клен, най-вече е известен като листнодекоративно дърво и по точно неговата форма “atropurpureum” с наситено тъмно червените си листа. Но той има и форми с жълти, зелени, оранжеви, розови и пъстри цветове на короната. Интересна е и формата “dissectum “ с нежни и фино нарязани листа, тя също има вариации с червени, залени, чадъровидни и плачещи корони.

Този явор е сравнително бавно растящо дърво и достига до няколко метра височина, има и някои форми, които остават ниски за цял живот. Видът е листопаден, като през есента цветовете на листата,  даже на зелените форми, правят градината цветна и колоритна.

Той е деликатно дърво и най-добре да го засадите на завет, на добре дренирани, влажни и богати почви. Понеже цветовете му се дължат на пигменти, които се натрупват под въздействие на светлината, е добре да го разположите на място огряно от слънцето през по голямата част от деня. При засаждане на сянка японският клен се развива добре, но губи ярката си окраска.

Ацерът е сравнително студоустойчив, но понякога страда от тежки снегове и силни ветрове, затова преди зимата е добре да го защитите. В първите години може да го укрепите с бамбукова пръчка. Не са редки и случаите и на нападение от гъби, тогава всички засегнати клони бързо трябва да се отстранят и да се третират растенията с фунгициди. Проблеми може да има и при преовлажняване, затова е важно почвата да е добре дренирана. Може да пострада и от късните пролетни слани, но пораженията са локални и след като отрежете пострадалите клони бързо се възстановява.

Най добрия момент за пресаждане е през октомври и ноември, както при повечето дървета, а също и на пролет преди разлистване. При контейнерни растения засаждането не е проблем при всякакво време.

Ацер палматумът не се нуждае от оформящи резитби, защото има красива корона, но майсторите в подрязването може да постигнат с това растение впечатляващи резултати.

В заключение ще кажа, че на каквато и да е форма да се спрете, японският клен е много добър избор за озеленяване на паркове и градини.

Всички статии с етикет декоративни растения.

Върни се на начална страница.

6 Comments
 1. SHOPOVA

  OT KADE DA SI KYPIM TOVA DARVO MERSI

 2. Августина

  Здравейте, имам ацер палматум орнатум. Посадихме го както ни казха. Презимува и тръгна чудесно, но към средата на лятото листенцата му от червени станаха зелени. Има ли някаква причина за това? Не съм го торила, но тревата окло него е слаган нпк тор. Как да му върна чудния виненочервен цвят?
  Благодаря :)

 3. ceco

  Пигментацията на японският клен е свързана със слънцето, при повече слънце е по червен. Има и доста видове ацер палматум, които не понасят яркото слънце и листата им прегарят. Цвета може да избледнее и ако има преполиване , затова трябва да има добър дренаж.

 4. ceco

  В София най красиви ацери може да се намерят по градинските центрове на Симеоновско шосе и бул. Черни връх, но цената на някои растения е доста висока.

 5. павлина атанасова

  моя ацер е много красив и добре разклонен режа го както ми падне,но каква е изненадата от всяко листо което се разтваря излиза инещо като маляк грозд,цвят някои може ли да ми каже нещо повече за цъфтеж,семена

 6. ceco

  В момента ацерите цъфтят, цветът не е особено ефектен и бързо увяхва но все пак красив. Семената са тип въртолет като на останалите явори.

Leave a Reply

*