Японски клен

Видове acer palmatum – японски клен / палмоволистен явор /, отглеждане и изисквания.

Едва ли има градинар по света, който да не познава това красиво декоративно растение. Японският клен се използва за озеленяване на градини почти във всяка държава. Името на този явор е произхожда от това, че той се е отглеждал от древни времена в парковете и градините на Япония.

ацер палматум

Палмоволистният клен е дърво с много ценни качества, той има ярко оцветени и дълбоко насечени листа. Интересните листа, наситените цветове и оригиналната му корона го нареждат сред най- използваните за озеленяване декоративни дървета. Ацер палматумът има много декоративни форми с червени, с жълти, с чадъровидни и плачещи корони и други.

Японска градина

Той е чудесно растение за скалния кът, може да го използвате за акцент в чисти тревни площи като солитер,  или като доминантен вид в храстовите групи.

Японският клен, най-вече е известен като листнодекоративно дърво и по точно неговата форма “atropurpureum” с наситено тъмно червените си листа. Но той има и форми с жълти, зелени, оранжеви, розови и пъстри цветове на короната. Интересна е и формата “dissectum “ с нежни и фино нарязани листа, тя също има вариации с червени, залени, чадъровидни и плачещи корони.

Червенолистен японски явор

Този явор е сравнително бавно растящо дърво и достига до няколко метра височина, има и някои форми, които остават ниски за цял живот. Видът е листопаден, като през есента цветовете на листата,  даже на зелените форми, правят градината цветна и колоритна.

Той е деликатно дърво и най-добре да го засадите на завет, на добре дренирани, влажни и богати почви. Понеже цветовете му се дължат на пигменти, които се натрупват под въздействие на светлината, е добре да го разположите на място огряно от слънцето през по голямата част от деня. При засаждане на сянка японският клен се развива добре, но губи ярката си окраска.

Зелен японски явор

Ацерът е сравнително студоустойчив, но понякога страда от тежки снегове и силни ветрове, затова преди зимата е добре да го защитите. В първите години може да го укрепите с бамбукова пръчка. Не са редки и случаите и на нападение от гъби, тогава всички засегнати клони бързо трябва да се отстранят и да се третират растенията с фунгициди. Проблеми може да има и при преовлажняване, затова е важно почвата да е добре дренирана. Може да пострада и от късните пролетни слани, но пораженията са локални и след като отрежете пострадалите клони бързо се възстановява.

Най добрия момент за пресаждане е през октомври и ноември, както при повечето дървета, а също и на пролет преди разлистване. При контейнерни растения засаждането не е проблем при всякакво време.

Ацер палматумът не се нуждае от оформящи резитби, защото има красива корона, но майсторите в подрязването може да постигнат с това растение впечатляващи резултати.

acer-palmatum-atropurpureum

В заключение ще кажа, че на каквато и да е форма да се спрете, японският клен е много добър избор за озеленяване на паркове и градини.

Всички статии с етикет декоративни растения.

Върни се на начална страница.

6 коментара to “Японски клен”

 1. SHOPOVA казва:

  OT KADE DA SI KYPIM TOVA DARVO MERSI

 2. Августина казва:

  Здравейте, имам ацер палматум орнатум. Посадихме го както ни казха. Презимува и тръгна чудесно, но към средата на лятото листенцата му от червени станаха зелени. Има ли някаква причина за това? Не съм го торила, но тревата окло него е слаган нпк тор. Как да му върна чудния виненочервен цвят?
  Благодаря :)

 3. ceco казва:

  Пигментацията на японският клен е свързана със слънцето, при повече слънце е по червен. Има и доста видове ацер палматум, които не понасят яркото слънце и листата им прегарят. Цвета може да избледнее и ако има преполиване , затова трябва да има добър дренаж.

 4. ceco казва:

  В София най красиви ацери може да се намерят по градинските центрове на Симеоновско шосе и бул. Черни връх, но цената на някои растения е доста висока.

 5. павлина атанасова казва:

  моя ацер е много красив и добре разклонен режа го както ми падне,но каква е изненадата от всяко листо което се разтваря излиза инещо като маляк грозд,цвят някои може ли да ми каже нещо повече за цъфтеж,семена

 6. ceco казва:

  В момента ацерите цъфтят, цветът не е особено ефектен и бързо увяхва но все пак красив. Семената са тип въртолет като на останалите явори.

Попитай/Коментирай