японски градини

Снимки на паркове и градини от Япония.

Япония е страна с дълбоки традиции в озеленяването и ландшафтния дизайн. Там може да видите уникални градини пълни с хармония и енергия, обект на вдъхновение за ландшафтните архитекти по цял свят. Японските паркове и градини се делят основно на два стила на озеленяване – стар и класически . Стария е известния дзен стил с градини от камъни съчетани с площи от мозайка или чакъл, които са моделирани и набраздени, като целта е да се имитира водата. Използват се по малко растения и много видове мъх.

При класическия стил японски градини водата е задължителен елемент. Тя пак е съчетана с камъни и чакъл, но и с много растения. Поради наличието на вода се използват и много видове мостове – дъгообразни, зигзагообразни, каменни стъпки и други, като те често са акцент при дизайна на градината.

И в двата стила при поддръжка на градините се води редовно оформяне и подрязване на растенията. Японците са развили и отглеждането и оформянето на малки дръвчета в саксии наречени бонзаи. Класически видове декоративни растения за японски градини  са – японския / палмоволистен / явор, борове, азалия, лоницера, японска вишня и върба, ирис и други.

Друго характерно за една японска градина са камъните. Те присъстват във всички японски паркове и за изграждане и дизайн на скални кътове се отделя специално внимание. Камъните се разполагат естествено и сякаш случайно, но всъщност местата и лицата на камъните са внимателно избрани.

Вижте още снимки за озеленяване и ландшафт дизайн от различни страни по света:

Вертикални градиниградини от Францияградини от Италияградини от Португалияградини от Чехияградини от Канадаградини от Испанияградини от Англияградини от Нова Зеландия,  градини от Китайградини от Парижградини от двореца Шеноносоградини от  селца от Южна Франция.

Виж също тези японски градини.

Върни се на начална страница.

Източници на снимките на японски градини:

Gardenvisit.com

https://picasaweb.google.com/ian.steiner/JapaneseGarden2010

https://picasaweb.google.com/eugenetun/BotanicalGardenAutum2009#

http://www.flickr.com

http://www.travelpod.com/ad/Shinjuku_Gyoen_National_Garden-Shinjuku

http://www.landscapedesignplans.net/

http://www.panoramio.com/

http://www.great-landscape-ideas.com/japanese-landscape-design.html

http://gardeninggarden.com

http://flickriver.com/photos/tags/japanesegarden/interesting/

http://thegardendesign.blogspot.com/2010/11/japanese-garden-design-pictures.html

http://payomgarden.com/store/index.php/2010/06/japanese-garden-5/

Leave a Reply

*