Затревяване на тревни площи с райграс.

Техники на затревяване и изграждане на тревни площи.Засяване на райграс.

При затревяване с райграс първото, което трябва да се направи е да се подготви почвата. За да стане добър тревен чим тя трябва да е богата, рохка и чиста от плевели. За целта, ако се налага се доставят нова почва, пясък или торф. След приключване на строителните работи по сградите пръстта обикновено е силно отъпкана и замърсена, затова най–често се доставя изцяло нова почва с подходяща структура. Леката структура / рохка и песъклива почва / е не по малко важна от богатството на почвата, защото тя осигурява добър въздушен режим и бързо оттичане на излишната вода.

В чужбина повечето футболни и голф игрища са затревени върху основа от 80% пясък и 20% торф. Там за изграждане на тревни площи терена  се подготвя по следния начин: първо се отнема и се съхранява плодородния слой почва, доставят се допълнително пясък и торф всичко заедно се умесва и пресява  до получаване на хомогенна смес с фини частици. После се копаят канали за дренажи и поливна система. При терени задържащи влага дренажите са абсолютно задължителни, а да поливаш без поливна система е все едно да използваш газена лампа вместо електрическа. След приключване на тези дейности почвената  смес се разстила обратно. Добре е дебелината на насипания слой да е 20 – 25 см. , защото корените на тревите достигат до 30 -35 см.

След приключване на този етап е добре да се изчака малко да поникнат семената на плевелите в почвата. След поникването плевелите се напръскват с раундъп, после  се чака 15 дни.

Следващия етап на затревяването  е фино заравняване. То се извършва с гребло или специална машина. Затревяваната площ трябва да се заравни много добре с рохка почва като се следи да се даде наклон в правилната посока, за да се осигури добро оттичане на водата. На 10м. трябва да се получат минимално 5-6 см. разлика  в нивата.

Сега трябва да изберем тревната смеска/ всъщност за хубава полянка се засява не само райграс, а семена на няколко видове  паркови треви/. Има много видове смески за различни тревни площи: за слънце, за сянка, универсални, сухоустойчиви, за по големи натоварвания, с фини тревички, голф смески, бавно растящи и др. Вие избирате според конкретните условия, вашите изисквания и начина на поддръжка и поливане на тревния чим, който предвиждате. В тревните смески обикновено има 3 -4 различни житни треви – някои видове райграс, власатка и др. Може  да прибавите и семена на полски цветя за получаване на цветни поляни. За тревни площи с ниска степен на поддръжка може да използвате семена на детелина.

След като сте направили избора на тревна смеска започва самото затревяване / засяване на райграс /. Нормите обикновено са 25 – 30 кг. тревни семена за  декар, те трябва да са разхвърляни  равномерно, затова се използва така наречения кръстосан посев или машинно затревяване. За кръстосан посев трябва да разделите тревните семена на две половини. Минете цялата площ в една посока, хвърляйки едната половина семена, а после хвърлете другата половина като минете площта в перпендикулярна посока.

После трябва да наторите. Използват се предимно изкуствени торове в норми 30 – 40 кг. за декар. Препоръчвам ви тази норма да се раздели на 50% амониева селитра и 50% NPK. Торта също трябва да е равномерно разпределена.

Сега трябва да зариете семената на дълбочина 0.5 -1 см. Това става по няколко начина:

 • с специална машина за затревяване
 • с гребло – минавате на кръст цялата площ с греблото и внимавате да не оставяте места без семена
 • чрез посипване – цялата площ се покрива с допълнителен слой най-добре от торф , но се използва също пясък и почва.

Следващата операция е да валирате отново на кръст, а после идва ред на поливането. Първите 20 -30 дни затревената площ се полива всеки ден. До поникване е най-добре видите ли, че почвата е засъхнала – поливате, образуват ли се локвички  – спирате. Препоръчително е да се полива сутрин и вечер. Поливането е най важното нещо за доброто поникване, равномерното и дозирано поливане е гаранция за добро затревяване. Най-добре изградете поливна система, тя ще ви бъде много полезна и по късно при поддръжката на двора.

След 14 – 15 дни се появява райграса, а после и другите треви. Ако температурата е около 30 градуса семената  поникват за около една седмица, при правилно поливане разбира се. При температури по ниски от 20 градуса райграса пониква за над 20 дни. Над 35 градуса поникването се забавя драстично. Семената започват да покълват при минимум 10 градуса.

Първата коситба се прави, когато тревата достигне 8 -10 см. и се прави на височина 6 – 7 см. При появата на житни плевели трябва да ги отстраните ръчно, а широколистните плевели могат да се отстранят  и със селективен препарат след  3-та коситба. Ако има празни места посипете отново със семена , а отгоре с почва и притъпчете.

За  по – бързо и сигурно изграждане на тревни площи се полага готов тревен чим.

След като сте положили толкова много усилия да затревите двора, не забравяйте за поддръжката на тревния чим. Нали знаете англичаните казват, че да имате хубав райграс трябва 100 гдини да косите, торите и поливате /смисъла е, че трябва постоянство, ако полагате достатъчно грижи може  да скъсите този срок до 1 година /.

Успех!

Виж нашите цени за затревяване и полагане на тревен чим.

Върни се на начална страница.

16 Comments
 1. steliya valov

  zdravei tzezo!bih zelal da te popitam dve ne6ta;1.predi dva meseca zatrevihme dvora moze li sega ili koga da se napruska i s kakuv selektiven preparat za pleveli;2.poiaviha se malki gubi sred trevata kakvo da pravia.pozdravi

 2. ceco

  Здравейте,
  селективния препарат действа на широколистни плевели , като не винаги се получава пълен ефект. Важно условие е да не поливаш или да не вали 24 часа след пръскане. След затревяване, можеш да пръскаш като направиш три коситби и райграса вече е заякнал. Аз напоследък използвам камбио 250 мл за 30 литра вода. Можеш да пробваш и с матон. Другите плевели трябва да премахнеш механично. За гъбичките пробвай с тупсин или железен сулфат.
  Прочетет повече за проблеми по райграса и вазстановяване на тревен чим.
  Успех.

 3. Таня

  Вече два пъти тази година засявах тревна смеска и никакъв резултат каква може да е причината, дори плевелите не изникват. Цялата почва е набраздена от тунелчета колкото моливче. Явно нещо събира семенцата. Почвата е добре обработена, спазих технологията на засяване и поливане но никакъв резултат

 4. ceco

  Проблема най- вероятно не е при самото засяване на райграс, а в почвата, която е замърсена с нещо, може да е хвърлена прекалено много тор. При затревяване все ще поникне малко райграс, а и плевели ще изникнат със сигурност на нормална почва, особено като има и поливане.
  Едва ли нещо може да събере всички семена, а тунелчетата може би са от червеи.

 5. Красимира Илиева

  Здравейте,напоследък изчетох много неща,които намерих в интернет за затревяването.Пробемът е,че тази пролет засяхме трева в двора,но поради различни причини плевелите са много повече от тревата и решихме да повторим упражнението.Смятаме да унищожим всичко/купих Раундъб/,после ще орем,ще насипем с пясък,защото е много глинеста почвата,но докато чакаме препаратите да подействат , веднъж;а сигурно ще се наложи и два пъти и т.н.През септ.имаме и други ангажименти,та въптосът ми е.Ще бъде ли добре да разделим нещата есента – унищожаване на плевелите и оран,а пролетта да се засее/м.4-м.5/.Ще бъда много благодарна ако ми помогнете да взема птавилното решение.
  С уважение:К.Илиева

 6. ceco

  С раундъп в момента ефекта няма да е много голям. Плевелите основно се размножават със семена, а той не действа на тях, а те сега вече са узрели. На пролет семената на плевелите никнат даже по добре. Така че, ако основния плевел не е троскот, окосете и съберете плевелите и семената им. Насипете с пясък и фрезовайте добре, почистете всякакви коренища / особено на троскота / и бързо засадете райграс. През септември и октомври времето е много подходящо за затревяване.

 7. Петър .М

  На какво се дължи появяването на детелина из райграса.Може ли да се премахне.

 8. ceco

  Семената на детелината се пренасят лесно от вятъра и отделно по корените в симбиоза с нея живеят азот-фиксиращи бактерии. Тези причини я правят много конкурентно способна. Ако искате да я премахнете от полянката си с райграс може да я третирате примерно с камбио / 250 гр в 40 литра вода за 1 декар /, но трябва да се пръска внимателно и в сухо време.

 9. Ваня Димитрова

  Здравейте!Имам тревна площ.Е,не е перфектна,има плевели,но ги махам ръчно.Имам коте и не искам да ползвам препарати.Как,обаче , да поливам правилно.Мисля,че май преполивам,защото на места има при корените на тревата зелен мъх.Поливам на помпа и маркуч и не искам капково-много ми е приятно и обичам да поливам така.Но колко пъти в седмицата Предварително благодаря!е правилно да поливам полянката?

 10. ceco

  Поливането е най важния фактор за тревните площи. Напояването на райграса се извършва с дъждуване, а не с капково. Най добре е да напоявате обилно и да почивате два дни и да поддържате този ритъм. По принцип за стара тревна площ много трудно се получава преполиване.

 11. Тодор

  Здравейте, предстои ми затревяване на терен. Имам два въпроса:
  1. Кога се наторява терена – по време на засяване на тревата или след като вече е поникнала. На всички опаковки с тор пише , че се полага върху готов килим.
  2. Трябва ли преди полагането на семената , да се налага тяхната обработка с калиев перманганат за да се избегне изнасяне на семената от мравките. Предварително благодаря

 12. Антони Цанев

  Здравейте, мисля да си затревя градинката но е доста неравна. Около 200-300 м2. е Как бих могъл да я заравня така, че да стане идеално равна ? Благодаря

 13. петър

  Аз засях райграса но заваля сняг и температурите паднаха под 10 градуса.Ще излезне ли райграса или не?Дневните са около 5-8 градуса.

 14. ceco

  Няма проблем, ако сте затревили преди лошото време. Райграсът ще си покълне само, че по бавно за 20 – 25 дни. Даже няма да поливате, но трябва да наторите добре с NPK.

 15. Даниел

  Моят проблем е същият като на Петър.Притеснява ме ,че семената ,ще измръзнат преди да са поникнали или след поникването ,ще бъдат много нежни и податливи на измръзване.Тревната смеска е Waterless + култивиран троскот.Става въпрос за стадион с ограничени възможности за поливане.

 16. ceco

  Има достатъчно време да поникнат семената, а за да понесе райграсът по добре зимата може само да наторите с комплексен тор.

Leave a Reply

*