Как се изгражда поливна система

Съвети при проектиране и изграждане на  подземна поливна система. Части на напоителните инсталации.

Преди всичко трябва  да уточня, че една поливна система е наистина много важна и полезна част както за градината ви така и за вас, защото тя осигурява  добрия вид на растенията и ви пести средства и труд.

Подземните автоматизирани поливни системи се състоят от следните елементи: водоизточник, електромагнитни клапани, програматор и датчик за дъжд, тръбна разводка, разпръсквачи и капков  маркуч.

Източник на снимките за поливни системи  – американската фирма в областта на напояването Hunter.

Водоизточника обикновено е помпа захранена от кладенец или резервоар с вода. Неговите най-  важни характеристики са дебитът и налягането на водата. За  озеленяване на градина с площ до 1 декар са подходящи помпи с характеристики –  дебит около 4 куб. м. на час и налягане – 5 – 6 атмосфери .

Електромагнитните клапани всъщност представляват кранове, които се управляват с електрически импулси от програматора.  Те се поставят на захранващата тръба в шахти като е добре да има спирателни кранове преди  шахтата . Чрез клапаните  поливната система се разпределя на отделни части / така наречените поливни кръгове /.  Програматора отваря и затваря всеки клапан като така последователно се напоява цялата поливна площ.

Управлението на поливна система се състои от програматор и датчик за дъжд. Програматора изпраща към всеки клапан импулси, които го отварят  и затварят в определено време. Когато датчика за дъжд  подаде сигнал, програматора не отваря клапаните. Обикновено съвременните програматори имат много лесен интерфейс за настройка на поливната система.  Най важните елементи за настройка са часовете  на отваряне на клапаните и продължителността на работа на поливните кръгове.

Тръбната разводка представлява тръбите и фитингите , по които водата достига до разпръсквачите и капковия маркуч. Тя може да се изгради по много начини, но най – често се използват полиетиленови тръби , които се съединяват с тройници и колена една за друга.  Връзката към самите разпръсквачи става като на основната тръба се слагат водовземни скоби, от които с  по –  тънка и гъвкава тръба се достига до разпръсквачите. Трябва да се внимава тръбите да могат да пропуснат необходимия дебит на разпръсквачите на всеки поливен кръг. Препоръчваме ви за  дебит 4 куб. м. за час да използвате основни тръби поне ф 32. Гъвкавата връзка да разпръсквачите е ф 16 и нейната дължина е добре да е до 50 -60 см.

Разпръсквачите са два основни типа – роторни и дефлекторни. Те  се използват основно за поливане на тревния чим. Правилното разпределение на разпръсквачите по тревната площ е определящо за добрата работа на поливните системи.

Роторните   изстрелват водна струя , която се върти от 0 до 360 градуса. В зависимост от дюзата те пръскат от 7 до 15 м. и имат разход на вода от 0.6 до 1.5 куб м. за час. Всяка фирма, която продава разпръсквачи , ви дава към тях таблица за това при какво налягане и дебит, коя дюза колко вода изразходва и на какво разстояние пръска. Много е важно да се пресметне как от наличния дебит се определя броя на разпръсквачите за един поливен кръг. За това се събират стойностите на потреблението на вода на всяка дюза в един кръг. Общия сбор трябва да е близък, но не по голям от дебита на водоизточника.

Дефлекторните разпръсквачи разпръскват водата ветрилообразно. Те пръскат обикновено от 3 до 6 м. и харчат малко по голямо количество вода. Броят на разпръсквачите в един кръг се смята по същия начин като при роторните, но  трябва да се обърне внимание, че при различен ъгъл на отваряне една и съща дюза има различно потребление на вода. Всички характеристики на дюзите са отразени на таблиците към тях.

Поливната площ на един разпръсквач представлява най – често сектор от кръг. Количеството вода, което пада в центъра и в края на поливния сектор е различно, поради което за да има максимално равномерно напояване разпръсквачите се разполагат един от друг на разстояние радиуса им на поливане.

Капковия маркуч представлява тръба с определен брой капкообразуватели за метър. Той е гъвкав и се разполага близо до корените на растенията. Добре е на един извод да не връзвате повече от 200 м. маркуч и общо за кръг да не надвишавате 800 м.

Площта на градината се разделя на части, като всяка част се полива от един кръг. Програматорът последователно пуска всички поливни кръгове и така системата напоява цялата зелена площ.

Основната цел на поливната система е да осигури максимално плътно и равномерно напояване на площта и даване на точно необходимото количество вода, което е много важно при поддръжката на градини. При неправилно изграждане и настройка на  напоителната системата може да има неблагоприятни последствия. Ето защо като се има в предвид и това, че всяка професия си има своите тънкости, ви съветваме да потърсите специалисти в областта на озеленяването и напояването.

Погледнете нашите  цени за монтаж на напоителни системи .

Всички статии с етикет поливни системи:

Върни се на начална страница.

14 Comments
 1. Ivanov

  Оферта за проектиране и изграждане на подземна поливна система – дворно място 780 кв.м. в с. Равно поле, вкл. капково поливна
  с-ма за ограда от Туя.

 2. ceco

  Здравейте,
  за да ви дам оферта за изграждане на поливна система, трябва повече информация. Позвънете да се разберем за оглед на мястото или изпратете скица на двора и характеристиките на водоизточника на напоителната инсталация.

 3. volodia todorov

  UVAJAEMI G-N DIMITROV
  JELAEM DA NI BUDE IZGRADENA POLIVNA S-MA OT ROTORNI I DEFLEKTORNI RAZPRUSKVACHKI.ZA CELTA VI IZPRASHTAME PO E-MAIL PODROBNA SKICA NA DVORNOTO MIASTO. VODOIZTOCHNIKA E KLADENEC CHIITO OBEM E 3,6 m3.PRI PULNO IZPRAZVANNE SE PULNI ZA OKOLO 24 CHASA.

 4. ceco

  Здравейте,
  разгледах ги и съм ви пратил предварителна оферта за изграждане на поливна система, но трябва да уточним още някои неща.

 5. birol

  interesuva me za 100 dekara praskovena gradina kolko shte mi struva vsichko za kapkovo napoyavane terena e raven

 6. ceco

  Първо трябва да имате водоизточник с помпа, после основния разход е капковия маркуч. Във вашия случай може да използвате и по евтини варианти за под 10 ст на метър.

 7. Петрана Бозукова

  Извършвсте ли услуги вБургас

 8. Raiko

  Kak da is izgradq polivna instalaciq.Kak I made da izpratq skica na mqstoto.

 9. Raiko

  Interesuvame kolko razpraskvasha trqbva da sloja na edno mqsto ot 75kvadrata ikakvi.

 10. Илияна Губеркова

  Здравейте,
  Частни инвеститори сме и строим в Банкя нова къща.В момента се изпълнява вертикална планировка.Имаме монтиран резервоар за дъждовна вода-източник за водоподаване.Площ за озеленяване и напояване около 300м2.Търсим консултант и изпълнител за напоителната система и озеленяване на дворното пространство.
  Ако представлява за вас интерес ще уговорим среща
  Поздрави,
  Илияна Губеркова

 11. ceco

  Зависи от конкретните размери на площта и дебита и налягането, които ще осигурите за поливната система. Ако е двора е приблизително квадратен пробвайте с 4 разпръсквача в ъглите.

 12. ceco

  Здравейте, обадете се да направим оглед за да ви дам оферта за изграждане на поливна система.

 13. Краси

  Здравейте, интересува ме подземния капков маркуч на колко разстояние един от друг трябва да се монтира, а също така какъв живот има? Благодаря Ви предварително !

 14. ceco

  Зависи за какво искате да използвате подземното капково. За растения е достатъчно да има една линия близо до корените, а затревен чим с райграс през 20 – 30 см.

Leave a Reply

*