Декоративни дървета

Декоративни дървета използвани за озеленяване на градини.

Декоративните дървета са доминантни сред другите растения в зелените площи При озеленяване на градини с тях се оформя скелета на растителните групи и често се засаждат като акценти в двора.

листнодекоративни растенияградински цветяцъфтящи храстибилки и подправкипочвопокривни растения, вечнозелени храсти, увивни храсти, перенни цветя.

Има много видове декоративни дървета, с различни качества. На снимките по горе са показани следните растения:

Индийски люляк, лъжекипариси, палмоволистни явори  / японски клен /,  пъстролистна върба, магнолии, плачещ кедър, див рожков, смърчове ,тисове, лирово дърво, златен дъжд, питомен кестен, червенолистна ябълка и слива, илекс и туя.

Различните дървета условно може да разделим на няколко групи:

Форми с плачещи корони имат – кедър, японска вишна, черница, ябълка, гинко, бреза, ясен, бук, върба и други

Чадъровидни корони имат албиция, ацер палматум, някои видове борове, златен дъжд.

Колоновидни форми имат -тис, туя, кипарис, лъжекипарис

Кълбовидни – тис, туя, лъжекипарис, японска върба

Корони с обилни цветове имат – магнолия, индийски люляк, албиция, лирово дърво, кичести ябълки и вишни, див рожков

Червенолистни форми имат палмоволистен явор, слива, ябълка, албиция

Дървета понасящи резитби и оформяне на короната – туя, лъжекипарис, тис ,илекс , японска върба.

Джуджеведни форми имат – смърч, ела и др.

Всички от изброените декоративни растения са наистина много красиви и са често поставяни като акценти в повечето градини по света.

От дърветата на снимките всички се чувстват добре на слънце и само тиса и илекса се развиват нормално и на сянка. Някои са по деликатни и предпочитат да са на завет.

За да развият декоративните си качества в пълна степен, всички дървета трябва да са добре запасени с вода и хранителни вещества.

Всички статии с етикет декоративни растения.

Върни се на начална страница.

12 Comments
 1. Запрянка

  Здравейте, две години подред си засаждам албиция около 1,5м. висока, но ми измръзва зимата. Сега дръвчето е изкарало издънка, която си расте, но не съм сигурна дали ще оцелее пак зимата, толкова слабичко. Може би някъде греша, защото живея много близо до Пловдив, а там албициите не измръзват.Може ли да ме посъветвате, как да я опазя.

 2. ceco

  Издънката бързо ще порасне и ще е по издържлива от предното дърво. Обикновено албициите мръзнат през първата зима след засаждането им, ако не са добре защитени, като през следващите зими измръзват само младите им клонки.
  Така че изрежете сухото стебло над издънките, грижете се добре за тях и в края на есента увийте стеблата с зебло, геотекстил, изолация за тръби или друга дишаща материя. Наторете с торове богати на съдържание на фосфор и загърлете леко корените / като на роза / . В Пловдивския регион мисля , че няма нужда и от това.

 3. jana

  iizgariat listamam iaponska vurba zashto i zapochnaxa da i isuxvat listata i se roniat izlizat novi no i te ne se razvivat redovno e polivam no i tova ne pomaga

 4. ceco

  Най- вероятно, корените не могат да доставят достатъчно вода на листата по някаква причина /възможно е тя да е преовлажняване / и листата да изсъхват заради силното слънце.

 5. Вилияна

  Здравейте,
  имам дръвче Албиция на 3годинки, как да започна да го оформям от основното стъбло излизат три клона и са доста дълги, кога се реже и какви торове може да използваме.Вече разбрах че през зимата трябва да увиваме стъблата , за да не мръзне, много благодаря очаквам с нетърпение вашите съвети

 6. ceco

  Албицията може и да не се реже и става красива, основно се подрязват изсъхнали след зимата клони. Торовете, които може да се използват, най добре да са комбинирани, но с малко азот. Като през септември, октомври може да хвърлите фосфорни или калиеви торове за да се увеличи студоустойчивостта но не и азотни.

 7. георги

  Имам албиция от 4 години, но я набедих, че може да подкопае паважната настилка. Освен това е засадена на 1.5м. от къщата. Възможно ли е да повреди къщата или настилката? Каква е структурата на кореновата й система?

 8. ceco

  По добре оставете албицията, тя е ниско декоративно дърво и няма мощна коренова система, нито пък много дебели клони. Но пък е доста красива и интересна.

 9. Рей

  Албицията в двора ми е в третата година и е разклонена ниско, а клоните са дълги и пречат.Дайте ми съвет, кога и как да оформя короната.Основният ствол се разклонява на две, като всяко разклонение има по 3-4 клона от по 2-3 метра

 10. ceco

  През пролетта преди да се появят листата е най доброто време да подрежете албицията. Оставете основните стебла и премахнете най ниските клони и тези, които пречат. Разклонените ниско албиции също се много декоративни дървета, а и коронота име по гъста заради повечето стебла.

 11. DoriS

  Имам желание да засадя плачеща черница,имате ли ги в наличност,каква е цената.

 12. ceco

  Цената на хубава и голяма плачеща черница е около 100 лв.

Leave a Reply

*